600 anys de gegants a Barcelona

600 anys de gegants a Barcelona

Un aniversari d'alçada

Aquest 2024, es commemoren els 600 anys de la primera referència escrita d'un gegant a la ciutat i al món. La referència la trobem al Llibre de les Solemnitats de Barcelona, què inclou una relació dels elements municipals que van concórrer a la processó del Corpus de 1424. Entre ells, “Lo rey David ab lo Giguant”, que segons els estudiosos, és la primera referència gegantera del món, i la primera referència d’un gegant municipal, el de la Ciutat de Barcelona.

Per commemorar l’aniversari, s’han preparat tot un seguit d’actes extraordinaris, exposicions i sorpreses que s’aniran descobrint al llarg de l’any. El diumenge 28 d’abril, viurem el primer gran acte de celebració dels 600, amb la Trobada Nacional de Gegants, que aplegarà un total de 230 colles geganteres a l’Arc de Triomf.

Els gegants de la Ciutat encapçalaran la commemoració, ja que aquesta referència de la processó del Corpus de 2024 suposa també els 600 anys del Gegant de la Ciutat de Barcelona. Per això, protagonitzaran i faran d’amfitrions dels actes extraordinaris, que segur que faran història al món geganter.

La festa més gran del món geganter

230 colles i més de 600 gegants

L’Arc de Triomf i els seus voltants seran l’escenari d’una de les trobades de gegants més grans que s’han fet al país. Quatre cercaviles sortiran des de diversos punts per trobar-se al bell mig del passeig de Lluís Companys, amb l’Arc de Triomf com a element protagonista. Aquestes cercaviles estaran formades per colles vingudes de Catalunya, el País Valencià, la Catalunya Nord, Aragó, Navarra, el País Basc i Madrid.

Les colles barcelonines faran de bones amfitriones de més de 600 gegants que ens visitaran en una matinal històrica. Les quatre desfilades seran encapçalades pels gegants de la Ciutat, del Pi, de Santa Maria del Mar i de l’Agrupació de Colles Geganteres de Catalunya. Totes convergiran en un mateix punt formant una festa gegantera massiva, l'equivalent a quatre Cavalcades de la Mercè simultànies!

Al so del grup de música Metralla, les colles de les diferents cercaviles entraran al passeig de Lluís Companys. Un cop hagin entrat els últims gegants, es procedirà amb els balls de protocol: el Ball de l’Aniversari dels gegants de l’Agrupació, la Gavaldana dels capgrossos Macers i el Ball dels gegants de la Ciutat. La festa clourà amb les ballades finals, quan les 230 colles participants de la Trobada Nacional de Gegants dansaran alhora, creant una imatge única i irrepetible a la ciutat de Barcelona.

Parc de la Ciutadella - Cercavila de l'Est

Encapçalada pels gegants de la Ciutat, la cercavila començarà al passeig dels Til·lers del Parc de la Ciutadella.

Recorregut: passeig dels Til·lers, passeig de Pujades i passeig de Lluís Companys.

Consulta els gegants participants aquí!

Plaça d'Urquinaona (ronda de Sant Pere) - Cercavila de l'Oest

Encapçalada pels gegants del Pi, la cercavila començarà a la ronda de Sant Pere (a l'alçada de la plaça d'Urquinaona).

Recorregut: ronda de Sant Pere i passeig de Lluís Companys.

Consulta els gegants participants aquí!

El Born - Cercavila del Sud

Encapçalada pels gegants de Santa Maria del Mar, la cercavila començarà al Born (plaça Comercial).

Recorregut: plaça Comercial, carrer del Comerç, carrer de la Princesa, passeig de Picasso, passeig de Pujades i passeig de Lluís Companys.

Consulta els gegants participants aquí!

Parc de l'Estació del Nord - Cercavila del Nord

Encapçalada pels gegants de l'Agrupació de Colles Geganteres de Catalunya, la cercavila començarà al Parc de l'Estació del Nord.

Recorregut: Parc de l'Estació del Nord, carrer de Wellington, carrer de Buenaventura Muñoz, carrer de Roger de Flor, avinguda de Vilanova i passeig de Lluís Companys.

Consulta els gegants participants aquí!

Programa de la Trobada Nacional de Gegants

Diumenge 28 d'abril

8 h- Arribada de les colles
10 h - Plantades
11 h - Inici de les cercaviles
11.20 h - Arribada de les capçaleres al passeig de Lluís Companys
13 h - Balls de protocol i ballades finals
13.30 h - Final

Descarrega't el llibret dels gegants participants!

Exposició dels gegants de Barcelona

Del 21 al 27 d'abril, els gegants de Barcelona que surten a la Trobada Nacional es reuniran al Born CCM, on restaran exposats a l'espera del gran dia. A més, trobareu els gegants de l'Agrupació de Colles Geganteres de Catalunya i altres parelles barcelonines que no participaran a la Trobada. Serà una gran oportunitat per veure els gegants de tots els barris i districtes de la ciutat junts en un espai expositiu diferent.

El Born Centre de Cultura i Memòria.
Plaça Comercial, 12.
De dimarts a diumenge, de 10 a 20 h. Dilluns tancat.

Consulta tota la informació aquí.

El joc de la Trobada Nacional de Gegants

Més de 600 gegants es trobaran al centre de Barcelona en el marc d'una diada històrica. Però... Ja heu vist tots els gegants que venen? Els coneixeu?

Jugueu al joc de la Trobada Nacional de Gegants i descobrireu detalls d'algunes de les figures participants. I, a més, entrareu en el sorteig de 10 lots de llibres de cultura popular.

Hi podeu participar durant tot el dia 28 d'abril! Que comenci el joc!

Clica aquí per jugar.

Una celebració mundial

El món geganter internacional, a Barcelona per la Mercè

En el marc de les Festes de la Mercè 2024, diversos gegants d’Europa i de l’Estat Espanyol visitaran la ciutat de Barcelona per ser partícips de la celebració dels 600 anys de gegants a Barcelona i al món.

Els gegants de la Ciutat, emblemes d’aquest aniversari, faran d’amfitrions d’una mostra plena de gegants de tot tipus i de tot arreu. Els carrers de Barcelona seran testimonis de la diversitat del món geganter en el panorama internacional. Serà una ocasió única per gaudir de figures a milers de kilòmetres de casa seva i en un context totalment nou.

Pròximament, més informació.

Una tradició més que centenària

Els gegants centenaris i històrics del país es reuneixen a la capital

Gaudeix d’una mostra sense precedents de gegants centenaris i històrics de Catalunya!

En una festa amb tanta història, s'ha volgut convidar a bona part dels gegants centenaris i històrics del país. Es tracta d'aquelles figures que tenen més de cent anys o que s'han recuperat els darrers anys, inspirats en peces de fa més d'un segle.

El diumenge 20 d’octubre, la ciutat s’omplirà dels gegants més emblemàtics i antics del país. Sabies que Barcelona compta amb 8 parelles de gegants centenàries o històriques? Són els gegants de la Ciutat, els quatre del Pi, els de Santa Maria del Mar, els vells de la Plaça Nova, els nous i vells de la Casa de la Caritat i els de Sant Jaume.

A aquests gegants barcelonins se sumaran un gran nombre de parelles de tota Catalunya, que per protocol habitualment no ballen fora de les seves poblacions, però faran una excepció en aquesta festa extraordinària.

Però això no és tot, ja que la setmana prèvia es realitzarà una exposició on, a més dels gegants que participin a la cercavila, se sumaran d'altres que no sortiran per protocol, per antiguitat o, simplement, que ja estan jubilats i fa molts anys que no ballen.

Pròximament, més informació.

El primer gegant documentat al món

Els gegants de la Ciutat, Jaume I i Violant d'Hongria

Enguany, celebrem els 600 anys del Gegant de la Ciutat, el primer gegant municipal documentat al món, l’any 1424. El 1568, tenim la primera referència a la figura de la geganta, ja que es recull la confecció d’un vestit per a la geganta de Barcelona (és probable que ja existís anteriorment).

Els gegants de la Ciutat han representat tot tipus de personatges històrics. El canvi d’imatge i personalitat ha estat molt present al llarg de la seva història, fent que això fos un tret característic de la parella municipal, part de la seva essència. Actualment, les figures que representen els gegants de la Ciutat i que són les que carreguen amb aquesta herència històrica, són en Jaume I i na Violant d’Hongria.

Tot i que des dels anys 70 representen aquests personatges històrics i des del 1929 mantenen la mateixa figura (fet que ha suposat que existeixin diverses reproduccions de la parella), els canvis d’imatge han estat una constant en la vida de la parella, destacant de nou que el canvi forma part de l’essència dels gegants de la Ciutat.

Per això, la colla dels gegants de la Ciutat, la Coordinadora de Colles Geganteres de Barcelona i l'Ajuntament de Barcelona es van plantejar, a principis del 2023, que recuperarien dues de les imatges més icòniques que es conserven d'en Jaume i la Violant, per destacar aquest tret característic de la parella municipal i fer notar que estem en un any excepcional.

Els gegants olímpics, del 1992

Per l'arribada dels Reis d'Orient d'enguany, la parella ha recuperat els vestits del 1992, una de les imatges més icòniques que han portat i que està basada en el disseny del 1961, obra d'Evarist Mora.

Més informació sobre la indumentària del 1992.

Els gegants modernistes, del 1999

Per Santa Eulàlia del 2023 es va recuperar el vestit del 1999, una imatge agosarada, colorista i contemporània que havia sorgit d'un concurs de joves dissenyadors amb motiu del canvi de mil·leni. La imatge va ser obra de Yolanda Saura.

Més informació sobre la indumentària del 1999.

Barcelona, ciutat gegant

600 anys de festa i tradició

Ja és aquí 'Barcelona, ciutat gegant. 600 anys de festa i tradició' la nova exposició del Museu Etnològic i de Cultures del Món (seu Montjuïc). La mostra desenvolupa aquests 600 anys d’història en un marc expositiu de gran format i sense precedents a l’àmbit geganter.

L’exposició vol ser un dels eixos vertebradors dels sis-cents anys de gegants a Barcelona, on es pugui tenir una perspectiva de 360º sobre la història, la tradició, el present i el futur del món geganter com a element emblemàtic de les nostres festes populars.

Hi trobareu diversos gegants inactius de Barcelona, així com els gegants de la Ciutat del 1984 i del 1999, els caps originals restaurats dels gegants vells de la Casa de la Caritat i altres sorpreses que haureu de descobrir visitant l’exposició.

A més a més, ‘Barcelona, ciutat gegant’, vol aprofundir en el coneixement del món dels gegants i de les persones que en tenen cura, i descobrir anècdotes i curiositats al voltant de les grans figures festives de la ciutat, contextualitzant-ho tot al llarg de la història.

Dates i horaris

Del 30 de maig de 2024 al 18 de maig de 2025. Entrada gratuïta fins al 16 de juny.

De dimarts a dissabte, de 10 a 19 h. Diumenge, de 10 a 20 h. Dilluns tancat.

Consulta preus i altres informacions aquí.

Inauguració

Dijous 30 de maig a les 18.30 h. Museu Etnològic i de Cultures del Món (seu Parc de Montjuïc).

Un congrés dedicat al fet geganter

L'oportunitat per conèixer un moviment de 600 anys d'història

Al novembre, parlarem del passat, present i futur del món geganter amb ponents barcelonins, catalans i internacionals, que tractaran una gran diversitat de qüestions relacionades amb el fet geganter i els seus 600 anys d’història.

Pròximament, més informació.

Una commemoració irrepetible

Gaudeix de totes les activitats dels 600 anys

Els 600 anys de gegants a la ciutat arriben carregats d’activitats que es van desenvolupant al llarg de l’any. A continuació us deixem un recull de les activitats que podeu gaudir actualment (s’anirà actualitzant al llarg de l’any).

Ara ballen! Els gegants a la processó de Corpus

Del 23 de maig fins al 27 d’octubre es pot visitar la nova exposició del Museu Diocesà de Barcelona: ‘Ara ballen! Els gegants a la processó del Corpus’.

Enguany aprofitant la celebració dels 600 anys de gegants a Barcelona es posa la mirada en els gegants. La mostra accentua la relació que els gegants han tingut amb la festa de Corpus, especialment amb la processó. En aquest sentit, el museu donarà a conèixer aspectes singulars dels gegants de la ciutat i de les parròquies poc coneguts per la ciutadania en general. També es busca valorar els diferents significats dels elements festius que han participat i participen en la processó del Corpus de Barcelona.

L’exposició compta amb peces d’alt interès com els gegants originals del Pi i els gegants vells de la Casa de la Caritat o del Carnaval, que lluiran el vestuari amb què concorrien a la processó. Tot plegat acompanyat d’imatges amb valor documental, algunes totalment inèdites procedents d’arxius i col·leccions públiques i privades.

Més informació de l'exposició aquí.

Exposició itinerant dels 600 anys

En el marc de les festes majors dels diferents barris de la ciutat, la Coordinadora de Colles Geganteres de Barcelona hi participa portant l’exposició itinerant de l’aniversari, que fa un repàs de la història gegantera de la ciutat d’una manera amena a través de nombroses fotografies actuals i històriques, acompanyades d’un text que resumeix els moments àlgids d’aquests sis segles.

A més, permet repassar-ne les dates més destacades gràcies a un fris cronològic que compara les fites de la ciutat amb les fites geganteres.

La mostra recorrerà desenes d’espais de la ciutat fins a finals de l’any 2024, quan culminarà la commemoració de 600 anys de gegants a Barcelona.

Consulta on pots trobar l’exposició aquí.

Activitats finalitzades

Exposició a l'estació de Metro de Diagonal

Fruit de la col·laboració de la Coordinadora de Colles Geganteres de Barcelona amb la Fundació TMB, neix l’exposició fotogràfica ‘600 anys de gegants a Barcelona’, que vol ser un tastet del fet geganter a la ciutat.

A l’Espai Mercè Sala, ubicat al vestíbul de connexió de les línies L3 i L5 de l’estació de Metro de Diagonal, hi trobareu una selecció de fotografies que plasmen diversos moments de l’actualitat i del passat, a més d’elements festius com els gegantons de les Colònies Jordi Turull, la gegantona Crespinella desmuntada (perquè tothom pugui veure com és l’estructura d’un gegant) i els capgrossos d’en Gaudí, en Monturiol i en Cerdà.

Més informació de l’exposició aquí

Mostra 'Papers de gegants'

A la Casa de l’Ardiaca, seu de l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, es va poder veure el Llibre de les Solemnitats de Barcelona original del 1424 (document que recull la primera referència d'un gegant al món), emmarcat en la mostra Papers de gegants que es va realitzar amb motiu del Corpus 2024. Va ser una producció de petit format que pretenia posar en valor la recerca amb la presentació d’altres llibres i documents relacionats amb els gegants.