Festa major de la Barceloneta

Dates de celebració

Dates de celebració

Final de setembre i principi d’octubre, al barri de la Barceloneta

Diada: Sant Miquel, 29 de setembre

La Barceloneta és el barri mariner de Barcelona, tot i que també té un important passat obrer i menestral. Va ser construït el 1753 en uns terrenys guanyats a la mar i originàriament tenia la funció d'albergar els habitants de la Ribera que havien perdut la casa, a causa dels enderrocaments ordenats per Felip V per construir-hi la Ciutadella.

Tot aquest passat es fa notar en la configuració de la festa major, que organitza l’Associació de Veïns de la Barceloneta. Cada any s'hi fan audicions de sardanes, cantades d’havaneres, correfoc amb els diables i cercavila amb els gegants Pep Barceló i Maria la Néta. Però la festa major del barri té un seguit d’elements que la diferencien de la resta, com ara els carrers engalanats i la cercavila del canó.

Motiu

La parròquia de la Barceloneta és dedicada a Sant Miquel del Port. L’elecció de l’advocació la va fer el capità general de Catalunya d’aquell moment, Jaime Miguel de Guzmán-Dávalos Spínola, marquès de la Mina. El marquès, que és enterrat al temple, va elegir el seu sant patró per a la Barceloneta. Per una altra banda, el topònim del port fa referència a la principal activitat del barri i a la necessitat de protegir mariners i pescadors dels perills de la mar.

Orígens

Sembla que la institució de la festa major, tal com l’entenem avui dia, amb una combinació d’actes religiosos i civils, va començar a mitjan segle XIX, amb motiu dels actes del centenari de la constitució del barri.

Sobre la festivitat

Actes a destacar

Cercavila del canó. El canó de la Barceloneta és un giny festiu conduït per un veí disfressat de general napoleònic que surt el diumenge de festa major. És molt popular entre la mainada perquè dispara caramels. La cercavila passa pels carrers del barri i cada vegada que es detona el canó els assistents fan veure que cauen abatuts i recullen les llaminadures.

Carrers guarnits. Com passa en més festes majors de la ciutat, a la Barceloneta alguns veïns guarneixen el carrer i organitzen un programa d’activitats propi que es complementa amb l’oficial de la festa. Així i tot, aquesta activitat viu actualment un període de decreixement, perquè cada vegada s’engalanen menys espais.

Havaneres. Com a bon barri mariner, les havaneres són una cita fixa del programa de festa major de la Barceloneta. Habitualment s’organitza una cantada a la platja acompanyada de gots de rom cremat.

Informació complementària

Organitzadors

Comissió de Festa Major de la Barceloneta.