Festa major de la Dreta de l’Eixample

Dates de celebració

Dates de celebració

Últim cap de setmana de maig o primer de juny

El districte de l’Eixample és fruit del creixement de Barcelona durant els segles XIX i XX, sobretot, del pla arquitectònic d’Ildefons Cerdà, que es va anar acomplint des del 1860 fins a la primera meitat del segle passat. El districte és compost de cinc barris (l’Esquerra de l’Eixample, la Dreta de l’Eixample, el Fort Pienc, Sant Antoni i la Sagrada Família) i es va construir durant els anys del modernisme més estricte, per la qual cosa una part important dels edificis segueixen aquest corrent estètic.

Com que el modernisme és un tret característic de l’arquitectura de la zona, el barri de la Dreta de l’Eixample ha volgut que sigui l'element central de la festa major, i això és així des del 2004. S'hi destaca una fira modernista amb productes d’època, però també una bicicletada modernista, amb participants vestits amb indumentària d’aquells anys, representacions teatrals i passejades modernistes per descobrir els secrets dels edificis de l’època que es conserven. D’una altra banda, com tota festa major, s’hi fa una cercavila amb ball de gegants, àpats populars, competicions esportives, tallers infantils, concerts i balls de festa major; tot plegat, amb la participació d’entitats, agrupacions musicals i més organitzacions del districte.

Orígens

Es fa des de l’any 2004.

Sobre la festivitat

Actes a destacar

Ball i cercavila de gegants. La imatgeria festiva popular ha tingut presència tradicionalment en les festes de la Dreta de l’Eixample, amb una cercavila gegantera el diumenge, últim dia de la celebració. Després, un ball conjunt de les figures posa fi a l’acte.

Fira Modernista. Durant tots els dies de festa, a la part alta del carrer de Girona, s’hi instal·la la Fira Modernista, amb objectes, productes gastronòmics, vestits, música i elements decoratius de l’època. El programa específic de la fira inclou demostracions d’oficis antics, de cotxes i de jocs infantils, entre més.

Bicicletada modernista. Aquesta activitat popular pels carrers del barri ja fa uns quants anys que ha esdevingut un punt d'interès central del programa festiu. Té la singularitat que els participants han d'anar vestits amb indumentària de l’època.

Informació complementària

Organitzadors

Entitats de la Dreta de l’Eixample.