Festa major de Sant Gervasi

Dates de celebració

Dates de celebració

Segona quinzena de juny al barri de Sant Gervasi, districte de Sarrià-Sant Gervasi

Diada: 19 de juny, Sant Gervasi i Sant Protasi

L’antic terme parroquial de Sant Gervasi de Cassoles és el nucli originari de l’actual barri, que també comprèn els veïnats de la Bonanova i Galvany. Deu el nom a una petita església del segle X dedicada a Sant Gervasi i que era el centre neuràlgic d’un petit grup de masies. Va dependre de la parròquia de Sarrià fins que el 1714 va esdevenir vila i, com molts altres barris de la ciutat, el 1897 es va integrar a Barcelona. Al segle XIX va ser descobert per la burgesia, que s’hi va fer construir torretes i cases d’estiueig.

La festa major es fa al voltant de Sant Gervasi i Sant Protasi, el 19 de juny. La comissió de festes organitza tota mena d’activitats, com ara àpats populars, concerts i actes diversos destinats als més petits i al jovent. La cultura popular hi és present, amb el correfoc, recuperat fa pocs anys, i la ballada de sardanes que es fa el dia principal de la festa al migdia.

Motiu

Els sants Gervasi i Protasi són dos bessons màrtirs del segle II. Originaris de Milà, van morir torturats en una de les moltes persecucions de l’imperi Romà contra els cristians.

L’origen del barri de Sant Gervasi es troba en una capella del segle X dedicada a tots dos sants, que posteriorment va esdevenir parròquia i donà nom al barri. Actualment hi ha l’església de la Bonanova construïda a sobre i a partir del segle XVIII el culte es desplaçà dels sants bessons cap a la Mare de Déu dels Afortunats. Així i tot, sant Gervasi i sant Protasi han mantingut el patronatge de la festa major.

Orígens

La festa major, tal com l’entenem avui, s'hi celebra des de principi dels anys trenta del segle XX.

Sabies que...?

Sabies que...

A principi del segle XX la festa major de Sant Gervasi tenia gegants propis, que eren de propietat particular. Coneguts per Gegants de Sant Gervasi de Cassoles, van ser construïts com a obsequi d’un senyor adinerat del barri a la seva muller. Amb el temps, van anar a parar a Vilassar de Dalt, on la família tenia una residència i ara són els Gegants Vells de Vilassar.

Sobre la festivitat

Actes a destacar

Correfoc. Un dels primers actes de festa major és el correfoc, que parteix dels Jardins de Ca n’Altimira i s'acaba a la plaça de la Bonanova. Va a càrrec de la Colla de Diablesses i Diables de Sarrià, juntament amb més colles convidades. Generalment, es fa una tabalada prèvia per anar escalfant motors.

Sardanes. El diumenge de festa major al matí s’organitzen un seguit d’activitats a la plaça de la Bonanova, on es destaca un recital de sardanes que es fa a migdia.

Informació complementària

Organitzadors

Comissió de Festes de Sant Gervasi.