Festa major de Sarrià

Dates de celebració

Dates de celebració

Primera quinzena d’octubre al barri de Sarrià, districte de Sarrià-Sant Gervasi

Diada: 7 d’octubre, Mare de Déu del Roser

Sarrià va ser la darrera vila del pla de Barcelona que s'annexionà a la ciutat. A diferència de la majoria –Sants, Gràcia, Sant Andreu–, no s'hi incorporà mitjançant el reial decret del 1897 sinó que va poder endarrerir el procés fins al 1921. Actualment la festa major, que es fa en honor de la Mare de Déu del Roser, és un dels actes que permeten als sarrianencs d'afirmar la seva identitat.

La festa major actual és participativa i a l'hora d'organitzar-la s'hi impliquen moltes entitats del barri, que s’agrupen a recer de la Comissió de Festes del Roser de Sarrià. Els veïns, a títol personal, també hi prenen part engalanant els balcons i façanes o organitzant els sopars de germanor que es fan a molts carrers del centre històric. També fan seva la festa major les nombroses escoles del barri, que cada any organitzen la seva cercavila amb balls tradicionals, gegants, capgrossos i diables.

Motiu

El culte a la Mare de Déu del Roser es va estendre per tot Catalunya els segles XVI i XVII, a través de la consagració de capelles o petits altars. En el cas de Sarrià, la llegenda explica que la devoció prové de la bellesa dels rosers que florien cada primavera a la llera dels torrents secs que travessaven la vila.

Orígens

La festa major, tal com l’entenem avui, gestionada per la Comissió de Festes, es fa des del 1973.

Sabies que...?

Sabies que...

Els gegants Vells de Sarrià són anomenats popularment de les dues cares perquè una mateixa figura representa dos personatges diferents. Per un costat són burgesos i per un altre obrers, dos elements clau en el desenvolupament del barri al segle XIX. Aquesta característica els fa únics a la ciutat. Però encara tenen més singularitats: quan van ser construïts, el 1977, eren els gegants més grans i pesants de Barcelona.

Sobre la festivitat

Actes a destacar

Toc d’inici de Sarrià. L'arrencada oficial de la festa major és el Toc d’Inici, una cercavila representativa de la cultura tradicional del barri que acaba amb una ballada. Hi participa tota la família gegantera, els membres de l’Esbart de Sarrià i la Colla de Diables i Diablesses del barri. L’acte culmina a la plaça del Consell de la Vila amb els gegants Gervasi i Laieta ballant la melodia del toc d’inici.

Trobada gegantera. Els gegants de Sarrià són els amfitrions de la trobada gegantera, en què participa la família sencera: en Gervasi, la Laieta, els vells gegants de les Dues Cares i el gegantó Blauet. Completen la reunió tot de colles geganteres de la ciutat o de la resta del país.

Sarrià en flames. Els correfocs infantil i adult i la tabalada es concentren en una sola tarda, per formar un acte global. Comença la tabalada pels carrers del barri, a càrrec del grup de percussió dels Diables i Diablesses de Sarrià. Després es fa el correfoc infantil i, unes hores més tard, comença l’adult, que acaba amb un espectacle de foc.

Elements d'interès

Elements d'interès

El model festiu de Sarrià es fonamenta en la participació i la innovació i per aquest motiu, des del 2013, es fa la Batalla x Sarrià. És una competició festiva que vol dividir el barri en dos bàndols, en referència als patrons de la vila: els Rosers, identificats amb el color verd, i els Vicencs, de color lila. Durant la festa, totes dues colles es repten fraternalment per mitjà de jocs i torneigs esportius amb l’objectiu d’acumular punts i esdevenir guanyadors.

Informació complementària