Festa major del Casc Antic

Dates de celebració

Dates de celebració

Al voltant de la festivitat de Sant Pere, a final de juny

Diada: 29 de juny

Els barris de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera es troben dins l’antiga muralla barcelonina, a la Ciutat Vella. Per això encara constitueixen una zona de carrers estrets i entrelligats que els atorguen un caràcter especial. Des de sempre han estat barris menestrals, una característica que s'hi ha mantingut. Amb tot, aquests darrers anys la zona ha viscut una revifalla perquè ha estat descoberta per artistes independents i alternatius i s’hi han obert galeries d’art, bars, restaurants, antiquaris, locals nocturns, etc..

La Coordinadora Festa Major del Casc Antic és una organització que aplega entitats i associacions del barri que s'encarreguen cada any de les festes patronals, l’última setmana de juny. Això fa que hi hagi activitats molt diverses i aptes per a totes les edats, com ara grans àpats populars –sopars, botifarrades, vermuts–, balls de festa major, espectacles de teatre al carrer, tallers... En aquests barris, també hi és molt viva la cultura popular; per això, en el programa festiu, hi són ben presents les activitats de caràcter més folklòric i tradicional, com ara castellers, correfocs, trobades, cercaviles i balls de gegants.

Motiu

La festa ret homenatge a sant Pere, a qui s’atribueix la tasca de guardar les portes del paradís. D'aquí ve que es representi amb unes claus a la mà. Segurament el barri en va prendre el nom i el té com a patró perquè es va originar al voltant del monestir de Sant Pere de les Puel·les, a partir del segle XI.

Sobre la festivitat

Actes a destacar

Seguici i balls dels Gegants de Sant Pere. El 29 de juny, dia de la festivitat, a la tarda hi ha un seguici de gegants pels carrers del barri. Hi participen els gegants de la parròquia Sant Pere de les Puel·les, Pere II el Gran i Constança de Sicília, juntament amb els gegantons Isabel i Alfons. En acabar, al vespre, fan un ball en honor del sant a la plaça de l’Església.

Trobada de gegants. La Colla Gegantera del Casc Antic organitza la gran trobada de gegants del barri, dins les festes de Sant Pere, que es fa el dissabte més acostat al 29 de juny a la tarda. La imatgeria festiva amfitriona hi convida una vintena de colles de tot el país i fan un recorregut pels carrers del barri, que s’acaba amb un ball conjunt.

Correfoc de festa major. El vespre de la diada la Colla de Diables del Casc Antic munten un gran correfoc de festa major, que circula pels carrers del barri i de vegades va acompanyat d’espectacles, fins i tot amb una simulació d'incendi de les esglésies de Sant Pere de les Puel·les o de Santa Maria del Mar. La mateixa colla organitza també un correfoc infantil en un altre moment de la festa, que dóna l’oportunitat de participar-hi als diables i al públic més jove.

Diada castellera. Dins el programa festiu hi trobem, des de fa uns quants anys, la jornada castellera, que es fa el diumenge més acostat a Sant Pere. Hi participen colles barcelonines convidades, perquè al barri no n’hi ha.

Sardanes i més danses populars. Les sardanes també tenen un espai específic en el programa, amb una audició i ballada popular el dia de Sant Pere al matí.

D’una altra banda, ja fa uns quants anys que es dedica una jornada al ball de bastons, i també es fa una mostra de danses en una activitat anomenada Esbarts al carrer, organitzada per l’Esbart l’Espiga d’Or i amb la participació de grups convidats.

Elements d'interès

Elements d'interès

La imatgeria festiva popular del barri és abundant i coneguda i treu el cap en diverses activitats durant la festa major. D’una banda, la Colla de Geganters del Casc Antic acull les figures dels gegants de Santa Maria del Mar, els gegants Peret i Marieta, la geganta Caterina i en Tinet el Graller, amfitrions de la trobada gegantera. I, per una altra banda, els gegants de Sant Pere de les Puel·les, parròquia del patró, fan un seguici i uns balls el mateix dia de la festivitat.

Informació complementària

Organitzadors

Coordinadora Festa Major del Casc Antic.