Festa major del Fort Pienc

Dates de celebració

Dates de celebració

Primera quinzena de juny

El Fort Pienc és un barri barceloní del districte de l'Eixample, on Felip V havia construït una zona de fortificacions, que incloïen la Ciutadella i un fort avançat, dit Pius o Pienc. Al segle XIX, la fortificació es va enderrocar i s'hi va construir una de les principals estacions de ferrocarril de la ciutat, que va aportar vida al barri per la facilitat de comunicació amb els altres llocs de Barcelona i de fora.

De mica en mica, el barri del Fort Pienc va anar agafant força i es va anar dotant d'equipaments urbans. Alhora van néixer un bon nombre d'entitats cíviques i culturals que avui constitueixen un gran teixit associatiu i s'encarreguen d'organitzar activitats tot l'any, però sobretot amb motiu de la festa major.

L'Associació de Veïns i Veïnes del Fort Pienc encapçala l'organització de la festa: s'encarrega de coordinar les entitats que hi participen i d'elaborar un programa molt divers a partir de les propostes de cadascuna. El resultat de tot plegat és un calendari festiu amb activitats per a tots els gustos i edats, que comença la primera quinzena de juny i que es fa principalment als carrers, les places i els centres cívics del barri. Entre l'oferta del programa, es destaca la cercavila de gegants, la trobada castellera, una cantada d'havaneres, tallers i activitats d'animació per als més petits, concerts i balls, competicions esportives i grans àpats populars.

Orígens

La festa major se celebra des del 1995.

Sobre la festivitat

Actes a destacar

Transeixample Gegantera. La imatgeria popular i tradicional participa en la festa major encapçalant una cercavila gegantera que recorre els carrers principals del barri. Hi prenen part figures de tota la ciutat i, fins i tot, de fora. L'entitat organitzadora és l'Associació Fal·lera Gegantera de la Sagrada Família.

Cantada d'havaneres. Cada any les havaneres, la cançó de taverna i el rom cremat tenen un lloc dins el programa festiu del barri. L'acte sol tenir reservat un dissabte a la nit, de manera que els veïns l'endemà no han de treballar i no frisen d'anar a dormir.

Trobada castellera. El Fort Pienc no té colla castellera, però així i tot ja és tradició que s'organitzi una jornada de castells durant la festa major, amb colles convidades, tant barcelonines com de més indrets del país.

Correfoc. La Cabrònica del Nord  és la colla de diables del barri i s'encarrega d'organitzar cada any l'espectacle pirotècnic Tancafocs de la Cabrònica del Nord, que fa un itinerari pels carrers principals.

Informació complementària