Coca de recapte

La coca de recapte és un plat salat elaborat amb una massa de pasta coberta de verdures i hortalisses de menes diferents –sovint escalivades– i que poden anar acompanyades de carn, embotit o peix. És una coca que trobem a tot el país amb variants molt diverses. Se'n menja tot l’any, tant freda com calenta. A més, la coca de recapte té un calendari gastronòmic propi, adaptat als productes de temporada. Per Quaresma, per exemple, se solen menjar coques amb arengada, etc.

El recapte és la provisió de menjar que ens emportem per fer un àpat fora de casa. Com que tradicionalment s’enduien aquesta coca salada, al nostre país s’ha conservat amb aquest nom.

 

Elaboració

La coca de recapte que trobareu a la recepta proposada porta arengades, però aquest ingredient es pot eliminar o bé substituir per una altra mena de peix o carn.

Ingredients: 400 g de farina, 150 g d’aigua, 20 g de llevat premsat, 10 g de sal, 4 cebes trinxades, 4 arengades, 3 pebrots escalivats, 2 albergínies escalivades, 2 tomàquets madurs trinxats, oli i sal.

Desfeu el llevat amb aigua tèbia i afegiu-hi la sal.
Feu un volcà amb la farina i barregeu-hi el llevat.
Treballeu-ho fins a obtenir una pasta homogènia i deixeu-la reposar, tapada amb un tovalló fins que dobli el volum.
Feu un sofregit amb la ceba i els tomàquets.
Estireu la pasta, donant-hi forma allargada d’una amplada de 15 a 20 cm i repartiu-hi per sobre el sofregit i les verdures escalivades.
Saleu-ho i poseu-hi a sobre les arengades i un raig d’oli.
Enforneu la coca fins que la pasta s'hagi cuit.

Enllaços i material relacionat

Enllaços i material relacionat

Recepta Coca de recapte. Fundació Institut Català de la Cuina i de la Cultura Gastronòmica.