Escudella de Nadal

L’escudella és un brou de carn i verdura amb fideus o una altra mena de pasta. És típica de Catalunya, es menja sobretot a l’hivern i se’n poden trobar tantes variants com llars que en facin. A l’escudella amb carn d’olla, que és la típica de Nadal, s’hi posa una pilota, que és una barreja de carn picada, ou, all, julivert, sal i pebre, formant una gran mandonguilla que es talla en rodanxes a l’hora de fer els plats.

L’escudella és tradicionalment el primer plat de l’àpat de Nadal a casa nostra, i aquest dia se sol cuinar amb una particularitat: amb sopa de galets, una pasta grossa que de vegades és farcida de pilotes petites de carn.

 

Elaboració

Ingredients per a vuit persones: un tros de costella de vedella, una punta de costella de xai (brot del pit), 2 botifarres negres, 2 botifarres blanques, 2 talls de cansalada viada, una careta de porc, un peu de porc, un tros de cua o d’os d’espinada, un tros d’os de pernil, un quarter de gallina o de pollastre, 4 patates, 2 pastanagues, una branca d’api, una xirivia, un nap, un porro, un grapat de cigrons remullats, mitja col, 300 g de galets, sal, farina i aigua.
- Per a fer la pilota:150 g de carn de vedella picada, 150 g de carn de porc picada, un gra d’all trinxat, un ou, julivert trinxat, sal, pebre, farina de galeta o molla de pa.

En una olla amb aigua freda, poseu-hi la carn, menys les botifarres i la carn de la pilota.
Feu-ho bullir una hora, escumant-ho sovint, i afegiu-hi els cigrons.
Al cap d’una altra hora, afegiu-hi les verdures, tret de les patates.
Mentrestant, barregeu tots els ingredients de la pilota i treballeu-los una estona fins que quedin ben lligats. Feu-hi agafar una forma ovalada.
Després d’una altra hora de cocció de l’escudella, afegiu-hi les patates, les botifarres, la pilota enfarinada i la sal.
Deixeu-ho coure mitja hora més i, quan tot sigui cuit, separeu-ne el brou i feu-hi bullir la pasta.
Serviu primer la sopa i després la carn d’olla (podeu separar i hortalisses i tallar la pilota i les botifarres).

Enllaços i material relacionat

Enllaços i material relacionat

Recepta Escudella de Nadal. Fundació Institut Català de la Cuina i de la Cultura Gastronòmica.