Neules

La neula és un dolç lleuger i cruixent de forma caragolada. És un full prim de pasta de farina, sucre i clara d’ou enrotllat en forma de canó. Si són fetes a màquina tenen forma cilíndrica; les fetes a mà són més aviat còniques. Se’n troben variants diferents: cobertes de xocolata, farcides de torró, etc.

Si bé la neula és una menja tradicionalment nadalenca, que se sol servir amb torró i acompanyant el cava, també en trobem la resta de l’any, sobretot amb gelats, sorbets o crema catalana.

És un element molt antic de la gastronomia catalana nadalenca, com ho prova el fet que sigui esmentada en un escrit del 1267, sobre el convit de Nadal que el rei Jaume I va oferir aquell any. A l’edat mitjana la trobem documentada qui-sap-les vegades i s’ha mantingut com a dolç molt recurrent en la tradició oral nadalenca.

 

Elaboració

Ingredients: 180 g de farina, 180 g de sucre, 180 g de mantega, 240 g de clara d’ou, pell de llimona ratllada, aigua.

Barregeu la farina, la mantega, el sucre, la clara d’ou i la ratlladura de llimona fins que tingueu una pasta homogènia; si la massa queda excessivament consistent, afegiu-hi miques d’aigua.
Deixeu-la reposar.
Feu rodones de pasta sobre paper vegetal i enforneu-les a 170 ˚C, fins que s'enrosseixin.
Traieu-les del foc i, ràpidament, enrotlleu-les en un estri de forma cilíndrica.

Enllaços i material relacionat

Enllaços i material relacionat

Recepta Neules. Fundació Institut Català de la Cuina i de la Cultura Gastronòmica.