Correfoc

Imatge destacada

correfoc

El correfoc és un espectacle de carrer en què el públic interactua amb el foc i els diables. Generalment es fa de nit, té un itinerari fitxat i, a més dels diables, hi solen participar peces d’imatgeria festiva, principalment dracs. Els diables porten tota mena d’elements pirotècnics, com ara carretilles, francesos, sortidors i carrutxes, que van cremant mentre avança el recorregut. Els assistents juguen a un estira-i-arronsa amb els diables: els empaiten, els esquiven o es posen a recer del seu foc.

Diuen que el correfoc va néixer a Barcelona espontàniament per les festes de la Mercè del 1978. En aquell moment de recuperació de la cultura popular i tradicional, un grup d’activistes culturals i alguns membres de Comediants van voler organitzar un espectacle de foc. La idea inicial era un ball de diables clàssic, però d'una manera totalment inesperada el públic assistent va unir-se a la representació i la dotà de moviment.

De llavors ençà, el correfoc ha esdevingut una peça indispensable en moltes festes del país. El més freqüent és el que va destinat als adults, però en molts llocs, com ara a Barcelona, també se’n fa un d'infantil. Per participar-hi cal respectar unes normes de seguretat bàsiques, com ara anar ben protegit i evitar riscos innecessaris.