Patges, carters reials, criats i espietes

Imatge destacada

Patges, carters reials, criats i espietes

La nit del 5 de gener és, sens dubte, la més màgica de l’any. Els Reis de l’Orient fan l'entrada triomfal a tots els pobles, viles i ciutats. De vegades, hi arriben per terra, amb vehicles de tota mena o enfilats damunt els animals més variats. En alguns llocs, hi arriben des de l’aire: helicòpters, avionetes o globus aerostàtics fan el fet. I, finalment, també poden arribar per mar: vaixells antics o de luxe, barques pesqueres i llanxes els atansen als ports. Quan tothom els ha rebuts amb la solemnitat que els escau, comença la feinada de visitar les llars una per una, per portar els regals a tota la gent... Sempre que hàgim fet prou bondat; altrament, els reis ens passaran carbó.

Portar un registre exhaustiu i acurat de les nostres malifetes per valorar de manera encertada si ens mereixem els regals és una tasca difícil. Una tasca que ultrapassa la capacitat de Melcior, Gaspar i Baltasar, que ja tenen prou maldecaps. Han de menester ajudants que, per dir-ho clar i català, els facin la feina: són els patges, els carters reials, els criats i els espietes que es passen tot l’any vigilant què fem i què no fem.

De patges, criats, carters i espietes n’hi ha a desdir, la plantilla és llarga. De tota aquesta plantilla tècnica, n'hi ha que han arribat a tenir un renom considerable i la gent els coneix pel nom. No és estrany, el fet de tornar any rere any a la mateixa població els fa molt i molt coneguts. A Barcelona per exemple, el patge Amadeu o el criat Gregori –aquest darrer, amb un bigoti llarg i molsut– són els encarregats d’organitzar i coordinar el servei d’intel·ligència dels Reis. Fa relativament pocs anys s’ha incorporat al servei de la demarcació barcelonina la patgessa Estel, la primera dona que coneixem en aquesta feina de suport a l’arribada dels Reis. Però n’hi ha molts més. Sigui quin sigui el vostre patge, carter, o espieta esperem que els Reis us passin moltes coses, i si ens porten un mica de carbó… no ens hi amoïnem: l’any vinent ja farem més bondat.