Sant Jordi

Dates de celebració

Dates de celebració

La diada de Sant Jordi, patró de Catalunya, és una festa que amb els anys ha adquirit un to reivindicatiu de la cultura catalana. Per això molts balcons de la ciutat s’engalanen amb la senyera, com passa en més dates assenyalades  a tot el país. Els elements centrals de la celebració són la cultura i l’amor –representats amb el llibre i la rosa– i a Barcelona el punt de trobada principal és situat a la Rambla, que s’omple de gom a gom amb parades de llibreters i floristes.

Per Sant Jordi és habitual de trobar llibres en totes les llengües que es parlen a Catalunya, però hi ha moltes parades especialitzades en el llibre en català, perquè és considerat un dia de promoció i defensa de la cultura i la llengua catalanes.

Motiu

La festa de Sant Jordi se celebra a tot el país el 23 d’abril, dia en què es va morir el cavaller Jordi. El sant, que restava sota les ordres de l’emperador Dioclecià, es va negar a seguir l’ordre de perseguir els cristians, per la qual cosa va ser martiritzat i decapitat. Molt aviat el començaren a venerar com a màrtir i de seguida aparegueren històries fantàstiques lligades a la seva figura.

El culte a sant Jordi es va estendre plenament a tots els Països Catalans, durant l’edat mitjana, per bé que al segle VIII ja n’hi havia devoció. I des de l’any 1456 és el patró oficial de Catalunya.

Tot i que la festa se celebrava amb més intensitat o menys des del segle XVI, és al final del XIX, amb el moviment polític i cultural de la Renaixença, quan s’instaurà Sant Jordi com la diada patriòtica, cívica i cultural més celebrada a Barcelona i a Catalunya.

Orígens

Al segle XV ja es feia a Barcelona una fira de roses amb motiu de Sant Jordi. Hi acudien sobretot nuvis, promesos i matrimonis joves, i això fa pensar que el costum de regalar una rosa té l’origen en aquesta festa, que se celebrava al Palau de la Generalitat.

D’una altra banda, l’origen de la diada associada al llibre el situem als anys vint del segle passat, quan l’escriptor valencià Vicent Clavel i Andrés, director de l’editorial Cervantes, va proposar a la Cambra Oficial del Llibre de Barcelona i al Gremi d'Editors i Llibreters de fer una festa per a promoure el llibre a Catalunya. La data triada fou el 7 d’octubre de 1927.

El 1929, durant l’Exposició Internacional de Barcelona, els llibreters van decidir d'organitzar-se i sortir al carrer a muntar paradetes per presentar novetats i fomentar la lectura. La iniciativa va tenir tant d’èxit que es decidí de canviar la data i establir com a Dia del Llibre el 23 d’abril, data que coincideix amb la mort de dos grans autors de la història de la literatura: Cervantes i Shakespeare.

Ja de bon començament, la festa va contribuir a donar un impuls fort a la producció editorial catalana i encara avui conserva aquesta essència. I ha estat tan gran la transcendència de la diada catalana que el 1995 la conferència general de la UNESCO va declarar el 23 d’abril Dia Mundial del Llibre i del Dret d’Autor.

Sabies que...?

Sabies que...

A Catalunya, el dia del enamorats és el 23 d’abril, una diada durant la qual els qui s’estimen ho expressen de manera especial i simbòlica regalant-se una rosa i un llibre. Al País Valencià, el dia dels enamorats és el 9 d’octubre, mentre que als països de tradició castellana i anglosaxona ho celebren el 14 de febrer.

Sobre la festivitat

Actes a destacar

Parades de llibres. Des del primer terç del segle XX la diada de Sant Jordi és una jornada que té el llibre com a protagonista. Les parades s’estenen sobretot a la Rambla i al passeig de Gràcia, però també a les places i carrers del voltant i als indrets més transitats de cada barri.

És un dia que els lectors aprofiten per adquirir novetats o per intercanviar impressions de lectura amb els escriptors, que sovint són convidats a les parades per signar llibres i recitar fragments de les obres, entre més tasques de promoció.

Parades de roses. La rosa vermella és l’altre element principal de la diada de Sant Jordi. La flor simbolitza l'amor i, tradicionalment, es regala a l’enamorada. Barcelona s’omple de parades de floristes, que es calcula que només aquell dia venen al voltant del 40% de les roses de tot l’any.

Elements d'interès

Elements d'interès

La llegenda de Sant Jordi. El llegendari català explica que a la vila de Montblanc hi havia un drac terrible que causava estralls entre homes i bèsties. Per contenir-lo, triaven per sorteig un habitant i el donaven al monstre perquè el devorés. Un bon dia va tocar el torn a la filla del rei, que hauria mort a mans de la fera si el cavaller Jordi no hagués aparegut per enfrontar-se al drac i matar-lo. La tradició afegeix que amb la sang vessada de la bèstia va néixer un roser de flors vermelles.

Informació complementària