Gegants vells o de roba del Clot

Gegants vells o de roba del Clot

Fitxa tècnica

Descripció

Ell

Figura original: 1979 (Colla Gegantera del Clot)

Rèplica: 2018 (Colla Gegantera del Clot)

Descripció

Ella

Figura original: 1979 (Colla Gegantera del Clot)

Rèplica: 2018 (Colla Gegantera del Clot)

Els Gegants vells del Clot van ser refets de bell nou l'any 2018.

Amb l'arribada de la democràcia i el bullici festiu al carrer, l'any 1979 la secció de cultura de l'Orfeó Martinenc decidí construir uns gegants. Seria un dels primers barris que ho faria i, en aquest cas, serien ben originals. Els primers gegants del Clot van ser fets amb roba, convertint-se en uns dels primers gegants de roba del país. A més, no es duien amb el tradicional cavallet sino que eren de motxilla, assemblant-se a algunes de les figures que en aquella època pertanyien a companyies d'animació. Tot plegat, sumat als braços mòbils, els donà força dinamisme i els féu molt populars.

Els gegants, coneguts com a "Ell" i "Ella", eren difícils de mantenir ja que sovint acabaven per terra i es podien fer malbé més fàcilment que un gegant comú. De fet, les figures van tenir múltiples imatges i van anar canviant al llarg dels anys. Fins i tot van tenir descendència: una parella de nadons que van crear els geganters de Sant Andreu de Palomar i que, durant els anys vuitanta, van acompanyar l'Andreu i la Coloma.

L'any 1997 la colla construí una nova parella de gegants del Clot: en Clotus i la Melis. En aquest cas es tractava d'uns gegants normalitzats, amb cavallet.

Les antigues figures es van malmetre.

No seria fins el 2018 que, gràcies a la Colla Gegantera, els Gegants vells o de roba del Clot van ser fets de bell nou. Dels originals només se'n conservaren les estructures internes de fusta i alumini. La roba i els cabells es van fer de nou.

La idea de la Colla Gegantera és treure'ls per la Festa Major del barri, al novembre.