Carnaval 2020: De Dijous Gras a Dimecres de Cendra, una setmana plena d’àpats de Carnestoltes

A Barcelona és possible passar-se gairebé tota la setmana de carnaval menjant: es comença per un concurs de truites en un mercat el Dijous Gras i es continua amb un ranxo popular el divendres, una xocolatada infantil el dissabte, un taller d’història de la cuina dilluns, una sardinada dimecres… El menjar és un dels plats forts de les festes de carnaval. Però no qualsevol cosa: són especialment apreciats els àpats ben calòrics, amb presència de carn de porc i d’ous, dues menges tradicionalment prohibides durant la Quaresma.

Els concursos de truites, la menja estrella del Dijous Gras
Un dels actes de carnaval més arrelats a la ciutat són els concursos de truites, que generalment es fan el Dijous Gras. Se’n fan molts als mercats, un dels primers indrets de la ciutat on es va recuperar el carnaval després de la dictadura franquista. Enguany n’hi haurà als mercats de la Llibertat, Sant Andreu… i també en uns quants centres cívics i casals de barri de tota la ciutat. Cal destacar els que es faran a les cases de la festa de la Violeta de Gràcia, al centre cultural Els Propis i a la seu de l’Associació Institut de Promoció de la Cultura Catalana.

Les normes varien a cada competició, però en general es premien les composicions més gustoses, les combinacions més originals i les presentacions més elaborades. També hi ha indrets on els premiats són escollits per un jurat popular i els premis solen ser sempre en espècies: vals regal, productes alimentaris… I si amb una truita no en teniu prou, aneu al Centre Cívic Parc Sandaru, on premien també tot de plats elaborats amb ous.

‘Pel Dijous Llarder, botifarra menjaré’
Pel Dijous Gras la ciutat no s’alimenta exclusivament de truites! Per això, si us ha quedat un budell buit, en alguns barris fan tiberis de carnaval, xocolatades i àpats col·lectius que es munten amb les aportacions de tothom. També hi ha indrets on, pel Dijous Gras, combinen les fartaneres amb la gatzara i ofereixen tallers de maquillatge, concerts i actuacions.

S’acaba carnaval: mengem sardines!
Carnestoltes arrenca amb grans àpats… i acaba amb una altra fartanera. A molts indrets de la ciutat l’enterrament de la sardina, el Dimecres de Cendra, acaba amb un sopar comunitari on es mengen grans quantitats d’aquest peix. És el cas de Sants, el Clot i Sant Martí, on, després d’acomiadar fins l’any vinent Sa Majestat Carnestoltes, fan una bona sardinada popular. I si voleu barrejar menges tradicionals i cultura popular no us perdeu el Dimecres de Cendra de les Corts, on els diables del barri fan un espectacle de foc que acaba amb una sardinada.

Per si us heu quedat amb gana…
Entre el Dijous Gras i el Dimecres de Cendra hi ha un munt d’ocasions per a continuar-se atipant. El divendres 21 de febrer al Clot hi faran una botifarrada popular amb mongetes seques, després del pregó llegit pel Rei Carnestoltes del barri. Aquests dies també és tradicional menjar ranxo, una menja molt típica de carnaval en diversos indrets del país.