Comença l’Any Palmira Jaquetti, que pretén descobrir la folklorista barcelonina

Amb motiu dels 125 anys del naixement de Palmira Jaquetti, la Generalitat de Catalunya comença tot un any d’activitats dedicades a la folklorista barcelonina. L’Any Jaquetti es va inaugurar el 2 de març i és previst de clausurar-lo el 8 de maig de 2021.

Jaquetti és considerada com una gran poetessa, compositora i folklorista del segle XX, tot i que actualment és poc coneguda. El Departament de Cultura de la Generalitat ha programat conferències i activitats, entre les quals es destaca l’espectacle ‘Palmira’, ideat per Jordi Lara, una proposta que visitarà una vintena de comarques on la folklorista va fer recerca. També s’ha creat una exposició itinerant.

Palmira Jaquetti va néixer l’any 1895 a Barcelona i es llicencià en filosofia i lletres. Fou catedràtica de literatura francesa a l’Institut de Reus i a l’Institut Montserrat de Barcelona. Va fer classes de música i, entre el 1921 i el 1940, es va dedicar a recollir cançons populars per a l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya. Aquesta institució, creada l’any 1922 gràcies a una donació de Concepció Rabell, aplegà una col·lecció amb més de 40.000 documents provinents de les aportacions de molts estudiosos. La Palmira se centrà en la Vall d’Aran, Andorra i la Seu d’Urgell i arribà a recollir més de 10.000 fitxes.

També va fer reculls de nadales, va compondre cançons per a veu i piano i va harmonitzar cançons populars. Va participar en els Jocs Florals que es feien fora de Catalunya i hi fou premiada unes quantes vegades. En bona part, la seva obra encara està per descobrir.

Jaquetti va morir el 1963 als Monjos, a conseqüència d’un accident d’automòbil.