El Pessebre del Museu Frederic Marès ens proposa una passejada pel Pedraforca

Tot just es va incorporar l’any passat al programa nadalenc de la ciutat, però el pessebre del pati del Museu Frederic Marès ja s’ha consolidat com una tradició barcelonina més. Es podrà veure al pati del museu del 23 de novembre al 2 de febrer en l’horari habitual d’obertura. Enguany aquest pessebre d’estil tradicional ens proposa un viatge fins als boscos del Pedraforca, perquè la característica forma d’aquesta muntanya en presideix totes les escenes. Però el viatge al massís no s’acaba pas aquí perquè per arribar al pessebre abans haureu de fer un recorregut pel pati del museu ambientat com un bosc de la zona, creat per l’equip de paisatgistes format per Ignasi Bisbe, Mireia Cardús i Mònica Luco. D’aquesta manera, l’espai gòtic del museu s’integra amb el pessebre per convertir-ho en una experiència immersiva.

Els autors d’aquest pessebre són els membres de l’Associació de Pessebristes de Barcelona, una entitat més que centenària perquè va ser fundada l’any 1863. Seguint l’estil tradicional que sempre ha caracteritzat les seves obres, han elaborat un pessebre fet amb preeminència de materials naturals com ara suro, molsa i més elements vegetals. Les figures són de fusta i han estat elaborades a mà en un taller italià. I, com a bon pessebre tradicional, compta amb les tres escenes imprescindibles: el naixement amb el nen Jesús, Sant Josep, la Mare de Déu i el bou i la mula; l’anunciació dels pastors; i la cavalcada dels Reis.

La visita al pessebre es completa, en un ambient purament nadalenc, amb les cantades de nadales i els concerts de cant coral que hi faran diverses entitats de la ciutat els caps de setmana. I el dissabte 29 de desembre es farà a tot Catalunya la Nit dels Pessebres, que al Marès se celebrarà amb un horari especial de visites i un parell de col·loquis sobre aquesta tradició tan arrelada al nostre país.

Programa d’actes entorn del pessebre:

  • Divendres 23 de novembre. 19 h. Inauguració del pessebre amb concert inaugural a càrrec de la Coral Sant Jordi.
  • Dissabte 24 de novembre. 12 h. Concert del Cor Jove de la Coral Sant Jordi.
  • Dissabte 1 de desembre. 12 h. Concert de la coral L’Esquitx.
  • Dijous 13 de desembre. 18 h. Col·loqui ‘El pessebre i el Nadal català’. Amb Josep Fornés, director del Museu Etnològic i de Cultures del Món, i Josep Maria Porta, president de l’Associació de Pessebristes de Barcelona.
  • Dissabte 15 de desembre. 12 h. Concert de la coral Xamfrà.
  • Divendres 21 de desembre. 18 h. Concert de la coral Veus Alegres de l’Orfeó Badaloní.
  • Dissabte 22 de desembre. 12 h. Concert de la coral El Virolet.
  • Dissabte 29 de desembre. 18 h. Col·loqui ‘El pessebre i els pessebristes’. Amb Josep Fornés, director del Museu Etnològic i de Cultures del Món i Albert Català i Pou, president de la Federació Catalana de Pessebristes. Tot seguit: concert de la coral Xicoira.
  • Divendres 5 de gener. 18 h. Concert de la coral Contrapunt.

Del 30 de novembre al 5 de gener, cada divendres a les 18 h i dissabte a les 12 h diverses corals infantils oferiran concerts nadalencs.