La Casa dels Entremesos surt al carrer per celebrar que fa deu anys

El mes de setembre passat va fer una dècada que es va inaugurar la Casa dels Entremesos, un edifici situat a la plaça de les Beates, 2. El centre es troba documentat històricament des del 1439, quan el Consell de Cent va instituir per decret la Casa dels Entremesos, un edifici que havia de garantir la conservació dels entremesos festius municipals. Històricament, era situat al darrere de la casa de la ciutat, on actualment hi ha el carrer dels Gegants.

L’any 2009, doncs, s’inaugura la nova Casa dels Entremesos, que ocupa una part del palau Mercaders. La Casa ha esdevingut un centre barceloní de difusió de la cultura popular i tradicional en tots els seus vessants. La gestió de la Casa va a càrrec de la Federació d’Entitats de Cultura Popular i Tradicional de la Barcelona Vella, que ha recuperat, per exemple, el Bestiari Històric de la ciutat, i ha creat les Festes de Santa Eulàlia i nombrosos actes que omplen el calendari festiu barceloní.

Avui dia, la Casa és un centre de cultura popular molt transversal, amb entitats dedicades a la imatgeria festiva (gegants, bestiari i capgrossos), trabucaires, diables, pessebristes, grups de música tradicional, sardanistes, esbarts dansaires, falcons, moixiganga i cant coral.

Per commemorar l’efemèride, el cap de setmana del 15 al 17 de novembre la Casa dels Entremesos es vestirà de gala, amb una programació que vol fer sortir al carrer les activitats habituals del centre.

El divendres 15 hi haurà jocs tradicionals a la plaça de les Beates (de 17 a 19 h) i s’hi farà el ball del divendres (20 a 21.30 h), que durant el curs organitza setmanalment l’Esbart Català de Dansaires.

El dissabte 16 a les 10 h hi haurà una visita guiada a la Casa dels Entremesos. A les 11 h, els cors infantils de la Coral Sant Jordi (l’Esquitx i l’Espurna) oferiran un concert de cançons ben variades titulat ‘Amanida de cançons’. De 12 a 13.30 h es farà un taller de l’aula de sardanes, que programa setmanalment el grup sardanista Iris. Ja a la tarda, a les 17 h començarà la tarda de circ amb l’espectacle ‘Cafuné’ de la companyia Du’k’tO.

Les activitats de diumenge començaran a les 11 h amb una visita guiada a la Casa i continuaran a les 12 h amb un concert vermut a càrrec del grup Dixieland.