Mercè'19: els actes de cultura popular del dissabte 21 de setembre

La programació de cultura popular de la Mercè comença a arrencar el bull pel dissabte de festa major, una jornada plena d’actes singulars. Alguns dels més destacats són el festival Mercè Dansa, que enguany està dedicat als balls florals; la mostra d’esbarts que arrenca al Palauet Albéniz i el correfoc amb tots els seus prolegòmens.

Aquí teniu un resum, ordenat cronològicament, de les activitats de cultura popular més importants del dia:

  • Matí bastoner i cercavila. A les 11 h a la plaça de Sant Jaume, i a les 12 h cercavila. Per la festa major les colles de bastoners de tota la ciutat mostren el talent a l’hora de ballar. No us en deixeu perdre les actuacions de les colles dels diversos barris de la ciutat. Recorregut (12 h): Ferran, la Rambla, Cardenal Casañas, plaça del Pi, plaça de Sant Josep Oriol, Palla, Banys Nous, baixada de Santa Eulàlia, Sant Sever, Sant Felip Neri, plaça de Sant Felip Neri, Montjuïc del Bisbe, Bisbe i plaça de Sant Jaume.
  • Mercè Dansa: de flors i violes. A les 11 h, a l’avinguda de la Catedral. Una de les noves tradicions de la Mercè dels anys noranta és aquesta mostra de danses vives, és a dir, dels balls tradicionals que encara s’interpreten a diverses poblacions de Catalunya. Enguany hi haurà balls que fan servir elements florals. Seran el ball de l’arbre de Matadepera, el ball de Cercolets de Vilanova i la Geltrú, el ball de Gitanes de Rubí, ball del Tortell d’Esponellà, cap de dansa de Pinell de Brai i el barceloní ball de Rams de Sant Martí.
  • Mostra d’Esbarts. A les 16 h al Palauet Albéniz. El palauet i els jardins que l’envolten s’omplen de música i danses el dissabte, diumenge i dimarts. I és que passen per aquest recinte tot d’esbarts dansaires barcelonins. Veniu i veureu en acció la colla sardanista Mare Nostrum (16 h), l’Esbart Gaudí (17 h), la colla sardanista Violetes del Bosc (18 h) i l’Esbart Ciutat Comtal (18.30 h). Amb la Cobla Mediterrània. A les actuacions de sardanes hi intervindrà el ballarí Joan Roca.
  • Concert dels Cors de Clavé. A les 18 h a l’avinguda de la Catedral. La Federació de Cors de Clavé organitza un recital que recull la tradició del cant coral i ens convida a gaudir del talent d’alguns dels més de 5.000 cantaires que té associats. Integren part de les 160 corals repartides pel territori català, amb un repertori divers, però parcialment comú, que podrem escoltar en aquest concert.
  • Cloenda del Mercè Dansa i Galop de la Mercè. A les 18 h a la plaça de Sant Jaume. Torneu a la tarda i podreu assistir a la cloenda d’aquesta cita festiva, que inclou la interpretació del Galop de la Mercè (19.30 h). Ja el sabeu ballar? No patiu, que aquí us n’ensenyen! Obriu les orelles, que la Cobla Sabadell posa música a la cita.
  • La tabalada. A les 17 h a la plaça Comercial. Sonen els tambors: això vol dir que les portes de l’infern s’obriran aviat per deixar escapar els diables i les bèsties de foc. Encapçalaran la comitiva infernal els tabalers, que, abans que comenci el correfoc, desfilaran sortint del Born cap a la plaça d’Antoni Maura. Al final (18.15 h), s’aturaran a oferir el seu tradicional concert. Recorregut: Plaça Comercial, Rec, Princesa, via Laietana, plaça de Ramon Berenguer, Via Laietana, plaça d’Antoni López.
  • Correfoc dels petits diables. A les 18.30 h a la Via Laietana. Com és que us agrada tant el correfoc? Potser és que, de petits, els pares us van portar algun cop a aquesta cita festiva, una celebració del foc i la pólvora pensada expressament per a la canalla. Els barcelonins de talla menuda poden aprendre aquí a estimar la tradició… amb més tranquil·litat que al correfoc dels adults. Recorregut: plaça d’Antoni López, Via Laietana, plaça d’Antoni Maura.
  • Correfoc. A les 20.30 h a la Via Laietana. Un dels moments més especials de la Mercè vesteix d’espurnes els carrers de la ciutat. Sentiu tocar els tambors d’un grup molt especial de percussió tradicional que s’hi ha unit només per donar el tret de sortida del correfoc d’enguany (19.45 h). Després podreu assistir a la Ceptrotada (20.25 h), quan les colles de diables que participen en la festa encendran els seus ceptrots i, amb els seus estendards i forques, començaran a avançar implacables per l’asfalt normalment reservat als barcelonins i barcelonines. Finalment, veureu l’encesa i obertura de la Porta de l’Infern (20.30 h) i vegeu sortir les bèsties infernals (la Mulassa, la Víbria, la Tarasca, el Sagresaure…) i tot l’estol de diables que han vingut d’arreu de la ciutat. Petards, explosions, bèsties malèfiques… Sí, aquesta és una festa (i no és cap broma) per viure-la amb tanta intensitat com prudència. Mireu de no prendre riscos innecessaris i mesureu bé les vostres possibilitats! Recorregut: plaça d’Antoni Maura, Via Laietana, plaça d’Antoni López.