Mercè'19. Els actes de cultura popular imprescindibles de dimarts 24, diada de la Mercè.

El dia gros de la festa major l’activitat s’intensifica: hi ha les matinades de grallers i trabucaires, el Matí Gegant, l’Anada a Ofici, el repic de campanes, el Seguici de la Mercè, els balls protocol·laris de l’Àliga i els gegants, la diada castellera de les colles locals, la Cavalcada de la Mercè, el Toc a plegar… Ens espera, per tant, un dia molt intens i ple d’actes de cultura popular des de primera hora del matí fins a la matinada.

Aquí teniu un resum, ordenat cronològicament, de les activitats de cultura popular més importants del dia:

 • Matinades de grallers. A les 8 h, des de la plaça de la Mercè fins a la plaça de Sant Jaume. Que tothom ho sàpiga: avui és el dia de la patrona i la ciutat ho celebra intensament, així que prou de dormir. Traieu-vos la son de les orelles. I és que, si viviu pel barri vell, haureu de saltar del llit voluntàriament o… a causa del so dels grallers que es despleguen de bon matí pel barri. Bon dia de la Mercè! Recorregut: plaça de la Mercè, Ample, Regomir, Ciutat, plaça de Sant Jaume, Bisbe, Baixada de Santa Eulàlia, Banys Nous, Ave Maria, plaça de Sant Josep Oriol, plaça del Pi, Cecs de la Boqueria, Boqueria, Banys Nous, Ferran i plaça de Sant Jaume.
 • Galejada trabucaire. A les 9.15 h, des de la Rambla de Canaletes fins a la plaça de Sant Jaume. Darrere els grallers venen… els trabucaires. Aquests antics bandolers ja no fan malifetes com fa segles, però encara fan soroll, molt de soroll. I és que potser els seus trabucs no estan carregats, però les explosions que produeixen són igual d’intenses. Recorregut: La Rambla (font de Canaletes), Ferran, plaça de Sant Jaume. Abans de la Galejada, els trabucaires visitaran la patrona a la basílica de la Mercè, per oferir-li la tradicional ofrena floral.
 • Anada a Ofici. A les 10.10 h, des de la plaça de Sant Jaume. Alguns dels regidors i regidores, acompanyats per tot el Seguici Popular, es dirigeixen cap a la basílica de la Mercè per escoltar l’ofici de la diada de la Mercè. És un moment íntim de la festa, poc conegut però molt emotiu. La millor manera d’encetar una de les jornades més especials de l’any. En arribar a la plaça de la Mercè, les campanes de la basílica anunciaran l’arribada del Seguici i l’inici de l’ofici. Recorregut: plaça de Sant Jaume, Ciutat, Regomir, Ample i plaça de la Mercè.
 • Matí Gegant: mostra de balls i Passada de nans i gegants. A les 11 h, ballada. A les 11.45 h, des de la plaça de Sant Jaume a la plaça de Castella. Nens i nenes de tots els barris de Barcelona, però també una pila d’adults, esperen tot l’any el moment excepcional en què tots els gegants de la ciutat interpreten les seves danses al cor de la ciutat. Arribaran puntuals a la cita, perquè han fet nit a la Casa Gran i, després de ballar una estona, sortiran a passejar per carrers i places amb els seus amics i companys de festa, els nans i capgrossos. Els hi voleu acompanyar? Recorregut de la Passada de nans i gegants: plaça de Sant Jaume, Ferran, La Rambla, Pintor Fortuny, Àngels i Montalegre.
 • Seguici de la Mercè. A les 12 h, des de la plaça de la Mercè a la plaça de Sant Jaume. Com a novetat, a més dels pilars d’honor de les set colles castelleres de la ciutat, en sortir de l’ofici hi haurà el repic festiu de les campanes de la basílica de la Mercè. Després, el Seguici Popular de Barcelona escortarà les autoritats amb l’acompanyament de la banda Municipal i les colles castelleres. Un cop a la plaça de Sant Jaume, els Gegants de la Ciutat i l’Àliga faran els balls protocol·laris respectius, davant la batllessa. Recorregut: plaça de la Mercè, Ample, Regomir, Ciutat i plaça de Sant Jaume (12.30 h: Ball de l’Àliga i els Gegants de la Ciutat), interior de l’Ajuntament.
 • Balls de l’Àliga i dels Gegants de la Ciutat. A les 12.15 h a la plaça de Sant Jaume. El moment més solemne de la festa es viu quan la batllessa presideix els balls de l’Àliga i dels Gegants de la Ciutat des del balcó de la Casa de la Ciutat.
 • Diada castellera de les colles locals. A les 12.30 h a la plaça de Sant Jaume. Amb la participació de totes les colles castelleres de la ciutat: els Castellers de Barcelona, els de Sants, els de la Vila de Gràcia, els de la Sagrada Família, els del Poble-sec, la Colla Jove de Barcelona i els Castellers de Sarrià.
 • Dansa tradicional al palauet Albéniz. A les 12 h al Palauet Albéniz. El palauet i els jardins que l’envolten s’omplen de música i danses els dies 21, 22 i 24. I és que passen per aquest recinte la majoria d’esbarts dansaires i colles sardanistes de la ciutat. Pareu atenció si veniu el dimarts a la tarda, perquè podreu veure ballar la colla Maig (17 h), els esbarts Joventut Nostra i Sant Jordi (17.30 h) i la colla Nou de Novembre (18.30 h). Amb la cobla Sabadell. A les actuacions de sardanes hi intervindrà el ballarí Pol Jiménez.
 • Cavalcada de la Mercè. A les 18 h, des del carrer de Pelai fins a la plaça de Sant Jaume. Un dels moments més esperats pels barcelonins, la Cavalcada, omple de festa els carrers del centre de la ciutat en una desfilada festiva en què participen la majoria de gegants i capgrossos de la ciutat, acompanyats per elements del Seguici Popular, figures de bestiari i grups d’animació de tot Barcelona. La Cavalcada la clouran enguany tots els gegants adaptats de Catalunya: en Normag de l’associació Aspasim, l’Ocellaire de l’Eixample, la Frida . Recorregut: Pelai (carrer de Gravina), plaça de Catalunya, La Rambla (carril ascendent) Ferran, plaça de Sant Jaume i interior de l’Ajuntament.
 • Ballada de sardanes. A les 18.15 h a la plaça de la Mercè. A càrrec de l’Agrupació Cultural Folklòrica Barcelona. Amb la Cobla Marinada.
 • Concert coral. A les 19 h a la plaça del Rei. Els cantaires de la Federació Catalana d’Entitats Corals omplen la plaça del Rei amb les seves veus per oferir una mostra de la tasca cultural que fan les entitats associades, que són prop de 450. A càrrec del Cor Drassanes.
 • Toc a plegar. A les 20.30 h amb sortida a la plaça de Sant Jaume i arribada al Palau de la Virreina. Els Gegants de la Ciutat s’acomiaden de la festa i s’adrecen novament cap al seu domicili habitual, el Palau de la Virreina. Si els voleu acompanyar, podreu participar en l’acte que clou la Mercè d’enguany. Heu vist mai la Contradansa dels Gegants de la Ciutat? Doncs aquest és el moment en què la ballen una vegada rere l’altra, a la porta de la Virreina, fins que el cos no pugui més. Com a novetat d’enguany, en passar pel Pi, sonaran les campanes de la basílica i hi haurà una galejada des de dalt del campanar. Recorregut: plaça de Sant Jaume, Llibreteria, Veguer, plaça del Rei, baixada de Santa Clara, Pietat, Bisbe, plaça Nova, Boters, Pi, plaça del Pi, Cardenal Casañas, la Rambla i Palau de la Virreina.
 • Concert de la Cobla Sant Jordi – Ciutat de Barcelona. A les 21 h a la plaça de la Mercè. La cobla titular de la ciutat de Barcelona, la Sant Jordi, oferirà un concert final de festa major dins la basílica de la Mercè.
 • Piromusical. A les 22 h a l’avinguda de Maria Cristina. El Piromusical clou la festa major de la manera més espectacular possible amb pirotècnia, llum i molta música. Enguany es recordaran els cinquanta anys del primer concert de The Beatles, els vint anys de la reobertura del Gran Teatre del Liceu i els setanta-cinc anys de la mort de Glenn Miller. A més, hi haurà música de la ciutat convidada: Beirut.