Arriba el llibre dels 50 anys dels Castellers de Barcelona!

L’any passat, els Castellers de Barcelona van celebrar el seu cinquantè aniversari amb una atapeïda agenda d’actes. Enguany, per cloure aquest aniversari, surt al carrer el llibre ‘Barcelona. Terra de Castells’, recull de la història de la colla castellera degana de la ciutat.

El llibre es presentarà com a pòrtic de les Festes de la Mercè el dimarts 22 de setembre a les 18 h al Canal de Youtube dels Castellers de Barcelona. Hi prendran part Raimon Cervera, Dani Cortijo i Roberta Esteves (autors), Joan Subirats i Humet (Tinent d’alcaldia de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat de Barcelona) i Ramon Gil (president dels Castellers de Barcelona). L’acte serà conduït per Maria López i s’hi podrà intervenir en directe a través del xat de Youtube.

L’estructura es divideix en dues parts. La primera, titulada 50 anys de la colla Castellers de Barcelona, és un repàs a la tradició castellera de la ciutat d’ençà de la primera referència de castells a la ciutat l’any 1807. En aquest apartat es repassen totes les vessants de la colla; des dels llocs que han visitat i les colles castelleres que han anat apadrinant fins a la inclusió de la dona a la colla, que va oferir l’oportunitat de fer més i millors castells. També s’hi explica que la colla va ser la primera totalment amateur, en un context amb castellers que cobraven i canalla que pidolava recompenses per les cases.

La segona part del llibre és un espectacular recorregut per la ciutat a través de cinquanta pilars fets en cinquanta espais emblemàtics. Es titula els 50 pilars de la ciutat i s’hi poden veure castells realitzats en llocs curiosos com la Finca Güell, el MNAC, el Parc del Laberint d’Horta, la Torre de Collserola, la Font Màgica, el Pati dels Tarongers, el Saló de Cent, el Park Güell, la Casa de les Punxes, la Casa Batlló, el Turó de la Rovira, el Camp Nou i l’Hotel W. També n’hi ha en espais més tradicionalment castellers, com ara la plaça de Sant Jaume, el Monument als Castellers, la plaça del Rei, la plaça de Catalunya, la Sagrada Família o la Rambla.

La publicació està editada per l’Ajuntament de Barcelona, amb text de Raimon Cervera i Dani Cortijo, i concepte i coordinació fotogràfica de Roberta Esteves.

La Roberta Esteves, nascuda a Sao Paulo, va tenir els seus primers contactes amb la cultura catalana l’any 2009, quan va conèixer els Castellers de Barcelona. És dissenyadora gràfica editorial, especialitzada en la relació entre art i publicitat. L’any 2012 fixa la residència a Barcelona per completar els estudis de doctorat i inicia la seva etapa com a fotògrafa oficial de la colla fins a finals de 2016. Des de llavors hi continua com a col·laboradora.

En Raimon Cervera prové de Vilafranca del Penedès, on es va dedicar a l’ensenyament fins a finals de la dècada dels vuitanta, època en què es trasllada a Barcelona on, des de llavors, treballa al sector de la comunicació i del disseny gràfic. Des de 1990 ha exercit de narrador en les actuacions castelleres de la Mercè i Santa Eulàlia. Aquell mateix any va publicar el llibre ‘Castellers de Barcelona, vint anys’ editat per l’Ajuntament de Barcelona i el 2004, amb altres autors, el llibre dels 35 anys de la colla. El 2013 va escriure el llibre ’10 anys dels Falcons de Barcelona’.

En Dani Cortijo és historiador i docent, especialitzat en història de Barcelona. Va obtenir els Premis Blocs 2009 de cultura pel seu web altresbarcelones.com. És autor d’’Històries de la Història de Barcelona’ i ha participat en diverses publicacions col·lectives. Escriu a Nació Digital i ha estat col·laborador a Ràdio Gràcia, COM Ràdio, La Xarxa, Catalunya Ràdio o Betevé. Ha dut a terme diversos projectes com #11set1714 de 324.cat, l’app del Tricentenari BCN1714 o les exposicions ‘Miquel Pedrola. Del vestigi a la memòria’ i ‘La Batalla de Montjuïc. Defensant la ciutat des del castell’. És vicepresident de l’Associació Cultural Joan Amades i ha estat membre dels Arreplegats de la Zona Universitària i la Colla Bastonera de Sants.