La imatgeria de l’Hospitalet a la Ballada de Gegants Històrics de Santa Maria del Mar

ACTE SUSPÈS.

Tot i no ser un acte amb gaire antiguitat, la Ballada de Gegants Històrics de Santa Maria del Mar és un acte amb molt d’encant i una representació acurada. És una trobada singular que porta els convidats a fer un tomb pel barri de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera per acabar entrant dins la basílica, on es fa la solemne ballada davant l’altar.

Aquesta celebració començà l’any 2003, l’any següent a la reconstrucció dels Gegants de Santa Maria del Mar. De llavors ençà, la ballada ha dut a la basílica molts dels conjunts geganters més destacats del país: els gegants de Reus, Sitges, els vells de Tarragona, Montblanc, Cardona, Tortosa, Terrassa, Vilafranca del Penedès, Vilanova i la Geltrú, Manresa, Lleida, Granollers, Capellades i la família Robafaves de Mataró, entre altres. Durant aquests anys, de Barcelona hi han participat els Gegants de la Ciutat, els vells de la Plaça Nova, els nous i els vells de la Casa de Caritat, els de la Pedrera i els de Gràcia, a més de les dues parelles dels Gegants del Pi, que no hi han faltat mai.

Enguany la ballada es farà el dissabte 9 de novembre a la tarda a la basílica de Santa Maria del Mar. Els actes començaran a les 17.00 h al pati del Museu de les Cultures del Món, on hi haurà exposats els Gegants de Santa Maria del Mar. Tot seguit, a les 17.45 h, es farà la primera cercavila, només dels amfitrions, que s’acostaran a la basílica. A la façana principal de l’església, s’hi podran veure exposats els convidats des de les 18.15 h i a les 19.15 h arrencarà la cercavila pel barri de la Ribera. El recorregut acabarà cap a les 20.15 h una altra vegada a l’església del Mar, on es farà la ballada dins la basílica.

El principal requisit per a participar en la ballada és que les peces siguin antigues o representin algun personatge històric. Els convidats d’enguany compleixen aquests requisits amb escreix.

  • Els Gegants de la Ciutat de l’Hospitalet són dues parelles. Els més antics són coneguts com els romans. Ell és anomenat Jaume I, però curiosament ella no ha tingut mai nom i és anomenada ‘la seva esposa’. Són de l’any 1928. Els més nous són els grecs, obres preciosistes de Lluís Carbonell Colom que es van presentar l’any 1962. Es diuen Roc i Eulàlia, com els patrons de la ciutat.
  • L’Àliga de l’Hospitalet es va presentar en societat l’any 2018, tot i que la figura havia estat construïda anys abans per l’artesà Toni Mujal. L’Àliga forma part d’un projecte de la coordinadora de grups de foc TRO, que pretenia crear l’Àliga, el Lleó, la Mulassa i el Bou de l’Hospitalet.
  • Els Gegants del Pi són quatre. La primera referència del gegant de la basílica de Santa Maria del Pi és del 1601. L’any 1624 arribà la geganta i l’any 1669 nasqueren els gegantons o gegants petits. En el decurs dels segles s’han trobat amb nombroses vicissituds i prohibicions. Les parelles actuals són del 1807 els grossos (obra de Ramon Amadeu) i del 1858 els petits (obra de José Galceran). L’any 1960 són restaurats, després de dècades d’oblit i al cap d’uns quants anys són batejats amb els noms d’Oriol, Laia, Elisenda i Mustafà. Entre els anys vuitanta i noranta se’n fan les rèpliques que actualment surten al carrer, preservant les figures originals, que només surten una vegada l’any. Enguany els gegants petits celebren el 350è aniversari de la seva primera referència.
  • El Dofí del Casc Antic va néixer l’any 2000 per tal d’omplir la necessitat de tenir una bèstia al barri de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera. La figura és inspirada en un dels molts dofins barrocs que es poden veure esculpits a les fonts del barri. El Dofí té nom propi, Nicolau, i tan aviat llança foc als correfocs com aigua a les cercaviles diürnes.
  • Els Gegants de Santa Maria del Mar són documentats d’ençà del 1807, tot i que podria ser que abans ja hi hagués hagut gegants a la basílica. L’any 1880 es construeixen unes noves figures obra de l’escenògraf Francesc Soler i Rovirosa. Llavors els donen la imatge exòtica del rei Salomó i la reina de Saba. La parella va participar en processons de la ciutat i finalment va desaparèixer durant la guerra de 1936-1939. L’any 2002 van ser recreats i reinterpretats en unes noves figures, obra de Toni Mujal, qui s’inspira en les fotografies de principi del segle XX. Formen part del Seguici Popular de Barcelona.