Els Castellers de Barcelona han celebrat les jornades ‘Aportació i vivència de la dona al món casteller’

Per primera vegada, dins els Castellers de Barcelona el nombre de castelleres ja representa el 51% de la colla. Sobretot hi ha crescut el nombre de membres femenins en la franja de menors de quinze anys.

Ja fa mesos que la colla es proposava de promoure unes jornades per a fer visible la dona castellera. Les ponències es van fer el dissabte 5 d’octubre al local dels Castellers de Barcelona, amb la presència d’un gran nombre de castelleres i castellers d’arreu.

Segons Teresa Poblet, membre del grup de treball de les jornades, aquest augment de castelleres ha fet posar sobre la taula algunes qüestions de salut femenina. Per una altra banda, la irrupció de la dona en el món casteller és plena d’experiències que demostren que no sempre ha estat fàcil que les dones participessin en les colles, i menys encara en càrrecs de responsabilitat, com ara ser cap de colla.

Poblet també va parlar del gran nombre de grups de treball entorn del feminisme que han sorgit aquests darrers anys a les colles castelleres. A partir d’aquestes consideracions, es van crear tres taules de conversa: una sobre salut, una altra sobre tècnica i presència de la dona a les construccions i una darrera d’àmbit social.

Afra Suárez, vocal de la comissió del cinquantè aniversari dels Castellers de Barcelona, reclamà durant les jornades que a l’hora de decidir la feina que ha de fer un nou membre dins la colla, en comptes de mirar si és home o dona, sigui tingut en compte pel físic. Veient les estadístiques, el 2018 només hi havia onze dones caps de colla a tot Catalunya i més del 50% de les dones que tenen un càrrec de responsabilitat són joves i no tenen fills, amb la qual cosa es qüestiona el paper de la dona quan és mare.

El president de la Coordinadora de Colles Castelleres, Roger Gispert, remarcava que els Castellers de Barcelona són exemple a seguir, tant pels seus cinquanta anys com per la presència de la dona en el món casteller, perquè han tingut dues dones com a caps de colla i no gaires colles en poden presumir. Les colles castelleres no deixen de ser un exemple de la societat. A les juntes, històricament el perfil que han ocupat la majoria de dones ha estat el de secretària; i a les pinyes, el de caps de canalla.

El tinent d’alcaldia de Cultura, Educació i Ciència, Joan Subirats, destacà la virtut d’aquestes jornades per a treballar la paritat dins el món casteller i la cultura popular. És una jornada pionera, que posa sobre la taula aquests aspectes per primera vegada. El regidor també va donar importància al canvi en el clima social dins les colles i destacà que, des que hi ha dones implicades, s’han aconseguit castells més alts i flexibles, però, sobretot, s’ha experimentat un canvi molt positiu en el clima dins les colles.

Els vídeos de totes les ponències de les jornades es poden consultar al Facebook dels Castellers de Barcelona.