Cinc folkloristes barcelonins que cal conèixer

La cultura popular és motiu d’estudis i controvèrsies. A vegades, l’explicació de les nostres festes i tradicions no té un origen clar, ni es pot traçar fàcilment. Per això, i per posar en negre sobre blanc la nostra història festiva, és tan important la feina dels folkloristes i estudiosos de la festa.

Avui repassem cinc folkloristes barcelonins que han deixat empremta i que cal conèixer:

Aureli Capmany (1868-1954)

Aquest folklorista va consagrar els seus estudis a la història de Barcelona i al folklore de Catalunya. La seva obra és molt periodística, on hi explica les festes de la ciutat alhora que repassa la història de diversos edificis religiosos. Clica aquí per saber per què va ser tan important per Barcelona.

Joan Amades (1890-1959)

El més popular, sens dubte. Va néixer al barri del Raval i al llarg de la seva vida va anar recollint les festes i costums del seu entorn. També va viatjar arreu del país i va publicar nombroses obres, que han servit per recuperar i recrear les tradicions d’incomptables viles i ciutats. Clica aquí per saber-ne més.

Palmira Jaquetti (1895-1963)

Jaquetti és considerada com una gran poetessa, compositora i folklorista del segle XX, tot i que actualment és poc coneguda. Va recollir cançons populars per a l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya i també es dedicà a fer reculls de nadales, compondre cançons per a veu i piano i harmonitzar cançons populars. Enguany se celebra el seu any, descobreix-ho aquí.

Maria Aurèlia Capmany (1918-1991)

Tot i que no se la pot considerar pròpiament una estudiosa del folklore, sí que destacà com a activista cultural, feminista i antifranquista. Va ser regidora de cultura de l’Ajuntament de Barcelona i se li atribueixen aportacions en el marc de les Festes de la Mercè i de Santa Eulàlia. Clica aquí per conèixer què més va fer per Barcelona.

Ramona Violant (1934-)

Aquesta filòloga barcelonina ha dedicat bona part de la seva vida a divulgar la mitologia popular i la literatura de tradició oral. La seva obra està centrada, sobretot, a estudiar la zona pirinenca del Pallars, com ja havia fet el seu pare (Ramon Violant i Samorra). Clica aquí per descobrir-la.