Com es preparen les Festes Majors del districte de Sants-Montjuïc d'aquest estiu?

Els barris del Poble-sec, Sants, la Bordeta i Hostafrancs preparen per aquest estiu edicions especials de les seves festes majors prenent mesures contra el contagi de la covid-19. Fins ara s’han anul·lat la Festa Major de la Font de la Guatlla i totes les de la Marina, a l’espera que remeti definitivament la pandèmia de covid-19. Totes les festes seran diferents aquest any, amb programacions més reduïdes i mesures de control de l’aforament i les distàncies de seguretat en tots els actes. S’han suspès tots els concursos de cartells que es convocaven des del Districte de Sants – Montjuïc.

Segons el calendari habitual, aquesta setmana la Font de la Guatlla i la Marina haurien obert el cicle estiuenc de festes majors dels barris de Sants-Montjuïc. En l’actual situació de pandèmia, l’Associació de Veïns i Veïnes de la Font de la Guatlla – Magòria i la seva comissió de festes han decidit suspendre-la per aquest any. Aquest estiu tampoc no hi haurà festa major a la Marina, ni les Bacanals que aquest cap de setmana hauria organitzat la Unió d’Entitats de la Marina ni les festes als veïnats de Can Clos, l’Illa Metalco, la Vinya, el Polvorí, Sant Cristòfol i Eduard Aunós. Les entitats organitzadores no descarten substituir-les per alguna nova proposta a la tardor si les condicions sanitàries ho permeten. Encara no s’ha decidit tampoc si a mitjan setembre es farà enguany la Trepitjada de Raïm als carrers de Plus Ultra.

Al Poble-sec, diverses entitats estan treballant per fer realitat una Festa Major especial del 18 al 26 de juliol en diferents punts del barri. Tots els actes festius que se celebrin aquest estiu als carrers i places de la ciutat aplicaran les necessàries mesures de prevenció del contagi de la covid-19, com la delimitació dels espais amb accessos diferenciats per entrar-hi i sortir-ne, la disposició de cadires respectant les distàncies de seguretat, el control de l’aforament i el contacte de les persones participants.

La Festa Major de Sants tindrà lloc enguany del 22 al 26 d’agost als carrers de les comissions de festes, que miraran de coordinar les seves activitats perquè es facin simultàniament i distribuir-hi els assistents per evitar aglomeracions: concerts, recitals, xerrades, àpats populars… No hi haurà concurs de guarniment dels carrers, que només hi col·locaran serrells, sostres i parets, per no ocupar la via pública amb les tradicionals portalades. Es proposarà al veïnat de tot el barri guarnir els balcons. El pregó serà tancat i retransmès per ràdio i internet. Tota la programació es presentarà públicament a mitjan juliol.

La Festa Major de la Bordeta tindrà lloc el cap de setmana del 4 al 6 de setembre. La nova Federació de Comissions de Festes treballa per tirar endavant un programa amb més actes unitaris, en què també hi haurà lloc per les tradicionals activitats veïnals als carrers i places de la Bordeta. Del 2 a l’11 d’octubre, Hostafrancs tancarà aquest cicle festiu especial amb una Festa Major que adaptarà bona part dels actes que tradicionalment organitzen a través de la Federació d’Associacions, Entitats i Comissions d’Hostafrancs (FAECH), amb la vocació compartida també en totes les altres festes de reforçar els vincles veïnals, comercials i culturals dins del barri.

Les programacions de totes les festes es tancaran amb menys antelació de l’habitual i es difondran més a través dels canals digitals. Així doncs, queden anul·lats tots els concursos oficials de cartells que convocava el Districte de Sants-Montjuïc per a les festes majors de Sants, Hostafrancs, la Bordeta, la Marina i el Poble-sec.