Com serà la rebuda de la Flama del Canigó 2022?

D’ençà de fa més de cinquanta anys, la Flama del Canigó arriba a Barcelona, on és rebuda de manera solemne, per part dels Gegants de la Ciutat, els Capgrossos Macers i l’Àliga de la Ciutat. Com l’any passat, enguany la rebuda es tornarà a fer a la plaça de Sant Jaume, després de dos anys d’actes adaptats a la pandèmia.

La rebuda començarà amb un concert de la Cobla Sant Jordi – Ciutat de Barcelona. Després de l’encesa del peveter, els representants de cada barri aniran pujant a l’escenari per agafar el foc que encendrà les fogueres de tota la ciutat.

Programa:

  • 17 h Sortida de la Flama des del Camp Nou fins a la plaça de Sant Jaume. Recorregut: carrer d’Arístides Maillol, Riera Blanca, Creu Coberta, plaça d’Espanya, Gran Via, plaça de la Universitat, carrer de Pelai, la Rambla, passeig de Colom, Via Laietana i carrer de Jaume I.
  • 17.45 h Festa de rebuda de la Flama a la plaça de Sant Jaume. Amb la sortida de l’Àliga, els Capgrossos Macers i els Gegants de la Ciutat al so de la cobla Sant Jordi – Ciutat de Barcelona.
  • 18 h Arribada de la Flama del Canigó a la plaça de Sant Jaume i encesa del peveter. Pilar d’honor dels Castellers de Barcelona.
  • 18.05 h Balls de l’Àliga, dels Capgrossos Macers i dels Gegants de la Ciutat.
  • 18.15 h Lectura del missatge de la Flama d’enguany, escrit per Eliseu Climent, i parlaments.
  • 18.45 h Repartiment de la Flama. Els equips van passant per recollir el foc provinent del Canigó, que servirà per encendre fogueres de tota la ciutat.
  • 19 h Final de l’acte.

Enguany s’encendran diverses fogueres i peveters arreu de la ciutat. Trobareu tota la informació actualitzada al web de Sant Joan.

Un dels rituals més distintius de la nit de Sant Joan és la Flama del Canigó, un foc sorgit al cim d’aquest massís i que en una sola nit s’estén per tots els territoris de parla catalana per encendre-hi fogueres. A més, el foc de la Flama del Canigó no s’apaga mai: durant tot l’any resta al Museu de la Casa Pairal de Perpinyà fins que, cada 22 de juny, es porta al cim del Canigó. A mitjanit, el foc de la Flama comença el recorregut i es va escampant i desdoblant per encendre les fogueres de Sant Joan de centenars de poblacions.

Aquest ritual va començar el 1955 per iniciativa de Francesc Pujades, un veí d’Arles de Tec (Vallespir). Inspirat en el poema ‘Canigó’ de Jacint Verdaguer, va tenir la idea d’encendre els focs de Sant Joan al cim de la muntanya i repartir-ne la flama arreu. No va ser fins l’any 1966 que el foc va passar la duana per primera vegada i va arribar a Vic. I l’any següent, el 1967, va ser rebut a l’Ajuntament de Barcelona. A desgrat de la dictadura franquista, la tradició es va anar escampant per tots els territoris de parla catalana com a símbol de pervivència de la cultura del país.