Comença l'Any Manuel Cubeles amb motiu del seu centenari

Amb motiu del centenari del naixement de Manuel Cubeles (Barcelona, 25 de desembre de 1920 – La Garriga, 19 de desembre de 2017), la Generalitat de Catalunya ha impulsat la celebració de l’Any Manuel Cubeles aquest 2021. Les commemoracions s’esdevindran entre el 6 de febrer i el mes de desembre.

Aquest barceloní és un dels noms destacats del moviment dels esbarts i la dansa a Catalunya esdevenint, a més, participant actiu en nombrosos àmbits de la cultura. Ell mateix deia que ‘si no hagués existit la dansa tradicional, ens l’haguéssim hagut d’inventar’. 

Al llarg de la seva vida va fundar l’esbart Verdaguer i l’esbart Sarrià, l’Obra del Ballet Popular, va ser membre de la junta de l’Orfeó Català, guionista de ràdio, cap de producció de Televisió Espanyola a Catalunya, col·laborador de l’Agrupació Dramàtica de Badalona… i a partir dels anys vuitanta va anar creant noves coreografies i va col·laborar amb nombrosos esbarts com el Sant Martí o el Ciutat Comtal i, fora de Barcelona, els esbarts de Rubí, Manresà, Santa tecla, Sant Genís, Marboleny…

La celebració de l’Any Cubeles vol ser un reconeixement a la seva tasca alhora que vol contribuir a fer més present i visible la dansa catalana d’arrel tradicional a la societat contemporània. Al llarg de l’any s’han programat espectacles, homenatges, presentacions, edicions de discos i concerts, que es poden consultar aquí.