Descobrim tots els secrets dels pregons de la Mercè

La Dra. Alba Colombo i el Sr. Xavier Villanueva de la Universitat Oberta de Catalunya han donat a conèixer l’anàlisi textual dels pregons fets en el marc de les Festes de la Mercè entre 1975 i 2020. El treball, que s’ha fet públic recentment, s’anomena ‘Viatge al(s) centre(s) dels pregons: les Festes de la Mercè 1975-2020’ i compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona. 

L’objecte d’aquest document inèdit és recollir el treball dut a terme amb la finalitat d’observar els continguts i les formes dels pregons de la Mercè. De fet, el pregó és l’acte solemne que obre les Festes de la Mercè, que d’ençà dels anys cinquanta substitueix la tradicional crida o ban que feia l’herald o pregoner per la ciutat. El pregó es fa el primer dia de les festes (que sol ser entre el 20 i el 23 de setembre, en funció de com s’escaigui el dia 24) i té lloc al Saló de Cent, la sala més noble de la ciutat.

Els pregoners i pregoneres són escollits per l’Ajuntament, que els deixa llibertat per parlar sobre les festes i la ciutat. Habitualment també compten amb una pàtina sobre el context polític i sociocultural de l’època. Es tracta de persones relacionades amb l’art, la cuina, la literatura, la política, el cinema, el periodisme o el circ, entre d’altres.

El document presentat està organitzat en tres grans apartats: el context de la recerca, l’explicació dels criteris i decisions preses sobre el model i la metodologia d’anàlisi, i l’anàlisi dels resultats obtinguts.

Aquesta proposta s’inclou en el marc del ‘FestSpace. Festivals, Events and Inclusive Public Space in Europe (FestSpace) 2019-2022′, un projecte a nivell europeu que estudia com la interactua la festa amb l’accés i l’ús de l’espai públic, obrint-lo o restringint-lo. També pretén treballar la festa com un espai d’interrelació de persones de diverses cultures, classes socials i ètnies, tot descobrint com el disseny de les festes pot ajudar a desmantellar aquestes divisions. Tot plegat, en cinc ciutats europees: Barcelona, Glasgow, Londres, Dublín i Göteborg.

El document, que també inclou enllaços a tots els pregons de la Mercè, es pot consultar aquí.