El Dia de Sant Patrici: una festa que explica la cultura tradicional irlandesa amb trèvols i color verd

Cada 17 de març la festa de Sant Patrici, el patró d’Irlanda, se celebra en molts indrets del món. Tot i que Barcelona no té una comunitat irlandesa especialment gran, la festa cada vegada té més arrelament i de mica en mica s’hi han anat implicant diversos col·lectius de cultura popular de la ciutat. És una oportunitat molt bona per a conèixer els costums i les tradicions d’aquest país, perquè la festa s’ha convertit en la mostra insígnia de la cultura irlandesa. S’hi fan céilithe, sessions tradicionals de música irlandesa; mostres de balls tradicionals; gastronomia…

Però per què Sant Patrici se celebra amb tant fervor dins i fora de les fronteres irlandeses? Lá Fhéile Pádraig, tal com és anomenada la festa en gaèlic, és festa oficial des de començament del segle XVII i diada festiva d’ençà del 1903. Originàriament, era una festa de caràcter catòlic, però amb el temps ha anat evolucionant fins a esdevenir una celebració de la cultura irlandesa. En aquest aspecte hi va tenir un pes molt destacat la diàspora irlandesa, que des de fora del país va transformar una festa catòlica en una celebració festiva i laica.

Per això hi va haver un moment, a principi del segle XX, que el dia de Sant Patrici era una festa més celebrada fora d’Irlanda que no pas a dins. Les comunitats irlandeses dels Estats Units, Canadà, Austràlia… feien grans desfilades amb carrosses guarnides, on no faltaven els dos símbols més distintius de la cultura del país d’origen: el color verd i els trèvols. Però la situació ha canviat i avui a Irlanda la setmana de Sant Patrici és dedicada a la difusió i la promoció de llengua autòctona de l’illa, el gaèlic irlandès.

Els símbols: el color verd i el trèvol

Uns dels elements més distintius del dia de Sant Patrici són el predomini del color verd –hi ha banderoles verdes arreu, la gent va vestida d’aquest color, les façanes d’edificis emblemàtics s’il·luminen amb focus verds i fins i tot s’ha arribat a tenyir un riu de color verd– i el costum de posar-se un trèvol a la solapa. Tot aquest fervor pel color verd s’associa des del segle XVIII amb la reivindicació nacional irlandesa i per aquest motiu és, juntament amb el carabassa i el blanc, un dels colors de la bandera del país. Pel que fa al trèvol, té un significat més relacionat amb la vida de sant Patrici, perquè la llegenda diu que és l’element que emprava per explicar als seus deixebles el misteri de la Santíssima Trinitat.