El panoli, el dolç típic de Corpus més difícil d’aconseguir

El calendari festiu va estretament lligat a diverses menges com ara les neules i els torrons per Nadal, la coca de Sant Joan i els panellets per Tots Sants. Si ens centrem en l’àmbit barceloní també hi ha algunes particularitats, com ara les aspes de Santa Eulàlia, un dolç que es pot menjar cada any per la festa major d’hivern de la ciutat, o els panellets de Sant Roc, que es venen per la festa major de la plaça Nova.

Però entre totes aquestes menges dolces n’hi ha una que és especialment difícil de trobar: el panoli. Es tracta d’una pasta en forma de galeta típica de la festa de Corpus a Barcelona que només es pot aconseguir una vegada a l’any, el dijous de Corpus, a l’església de la Concepció. L’encarreguen expressament a un forn del barri, la dreta de l’Eixample, i el venen acompanyat d’un grapat de cireres al claustre de la parròquia, just al costat de l’ou com balla.

La recepta del panoli és força senzilla: s’elabora amb oli, mel, farina i una punta d’anís. Té forma de galeta i es fa amb la mateixa massa que els famosos pastissets de Tortosa, però sense farciment de cabell d’àngel. Tot i que avui en dia és una menja difícil de trobar, antigament era més popular. És molt probable que el seu nom sigui una deformació del mot ‘pa amb oli’, perquè l’oli és precisament un dels ingredients principals de la recepta.