El panoli, el dolç típic de Corpus a Barcelona

El panoli és un dolç típic de la festa de Corpus que antigament era molt popular a Barcelona, però avui dia només es pot trobar una vegada l’any a l’església de la Concepció. El venen el dijous de Corpus, acompanyat d’un grapat de cireres, al claustre de la parròquia, just al costat de l’ou com balla. És fet amb oli, mel, farina i una punta d’anís. Té forma de galeta i l’elaboren amb la mateixa massa que els famosos pastissets de Tortosa, però sense farciment de cabell d’àngel.

A la parròquia expliquen que encarreguen el panoli expressament a un forn del barri de la dreta de l’Eixample, al qual passen la recepta. N’elaboren un centenar d’exemplars que es venen únicament el dijous de Corpus al claustre del temple. És molt probable que el seu nom sigui una deformació del mot ‘pa amb oli’, perquè l’oli és precisament un dels ingredients principals de la recepta. Així i tot, aquest nom pot portar a equívocs i algú es pot pensar que, en lloc del dolç, és una llesca de pa amanida amb un raig d’oli.