Els 8 Cants de la Sibil·la que es fan enguany a Barcelona

Cada nit de Nadal, a Barcelona, s’hi pot veure el Cant de la Sibil·la. Aquesta peça medieval de teatre religiós, Patrimoni Immaterial de la Humanitat, té una durada de cinc minuts i es representa ben bé abans de la missa del Gall. A Barcelona es va recuperar el 1983 a l’església de Santa Maria del Mar i any rere any, la xifra de Cants de la Sibil·la no para de créixer.

La Sibil·la és una endevinadora provinent del món pagà que amb el seu cant pronostica l’arribada del Messies i una terrible fi del món. La cançó, que sol ser interpretada ‘a cappella’, es basa en una melodia d’origen mossàrab i va ser traduïda al català al segle XIII. En les versions més tradicionals, la representació és protagonitzada per un nen o una dona vestits amb mantell de seda i una espasa a la mà.

El cant era un costum força estès per tota l’Europa medieval i va anar desapareixent al segle XVI, arran de les disposicions del concili de Trento, que el consideraven un ritual pagà. Només es va conservar intacte a Mallorca, on el 2010 va ser declarat Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO. L’interès pel Cant de la Sibil·la a Catalunya va renéixer al segle XIX, gràcies a alguns folkloristes, i de mica en mica s’ha anat recuperant.

Aquest és el llistat de Cants de la Sibil·la que es podran sentir enguany a Barcelona:

Basílica de Santa Maria del Mar. Plaça de Santa Maria, 1. 24 de desembre, a les 19.30 h.

Basílica de Santa Maria del Pi. A càrrec de Mariona Sagarra. Plaça del Pi, 7. 24 de desembre, a les 23.30 h.

Catedral de Barcelona. Pla de la Seu, 3. 24 de desembre, a les 22.45 h.

Església de Sant Gaietà. Carrer d’Enric Granados, 6. 24 de desembre, a les 19h.

Parròquia de Santa Madrona. Carrer de Tapioles, 10. 21 de desembre a les 20 h. Entrada gratuïta amb reserva prèvia clicant aquí.

Parròquia de Santa Maria de Gràcia. A càrrec de l’Orfeó Gracienc. Carrer de Sant Pere Màrtir, 5. 24 de desembre, a les 23.30 h. Ho organitza: Fundació Festa Major de Gràcia.

Parròquia de Sant Martí del Clot. A càrrec de l’Orfeó Martinenc. Plaça del Canonge Rodó, 1. 22 de desembre, a les 21 h. Ho organitza: Orfeó Martinenc.

Parròquia de Sant Medir. Carrer de la Constitució, 17. 24 de desembre, a les 20 h.