Els gegants belgues Baudouin IV i Alix d’Ath visiten Barcelona

Protagonitzaran una jornada cultural amb cercavila pel centre de la ciutat i activitats al Palau de la Virreina.

El diumenge 14 de juliol, Barcelona rebrà una visita molt especial dins del marc de la celebració dels 600 anys de tradició gegantera a la ciutat: els gegants belgues Baudouin IV i Alix d’Ath faran acte de presència per compartir amb la ciutadania la seva majestuositat i història.

Els actes començaran a les 13 hores amb l’exposició al Palau de la Virreina, on es podran admirar els dos gegants, que provenen de la ciutat d’Ath, a Bèlgica. Es tracta de figures emblemàtiques que representen el rei Baudouin IV i la seva esposa, Alix, i que tenen un gran significat històric i cultural a la seva ciutat d’origen.

La jornada continuarà a les 18.30 hores amb una rebuda oficial al Palau de la Virreina, i a les 19.00 hores començarà una cercavila pel centre de la ciutat. Els gegants desfilaran pel carril central de la Rambla, el carrer Cardenal Casañas, la plaça del Pi, la plaça Sant Josep Oriol, el carrer del Pi, Portaferrissa i tornaran a la Rambla fins al Palau de la Virreina. Aquesta cercavila serà una oportunitat única per veure els gegants en moviment i gaudir de la seva espectacular presència acompanyats per música i animació.

A les 20.00 hores, els gegants seran desmuntats davant del Palau de la Virreina, carregats a l’autocar i retornats a Bèlgica, posant punt final a una jornada plena de cultura i tradició. Aquesta visita s’emmarca dins de les activitats organitzades per celebrar els 600 anys dels gegants a Barcelona, una tradició que es remunta a l’any 1424, quan es té constància del primer gegant que va participar en una processó a la ciutat (i al món): Lo rey David ab lo Giguant. 

Els gegants de Barcelona són una part fonamental del patrimoni cultural de la ciutat i representen diverses figures històriques i llegendàries. Durant aquests 600 anys, els gegants han esdevingut un element indissociable de les festes i celebracions barcelonines, i continuen captivant tant a locals com a visitants amb la seva majestuositat i simbolisme.

El gegants Baudouin IV i Alix

Els gegants Baudouin IV d’Hainaut i Alix de Namur són figures de la tradició folklòrica d’Ath, a Bèlgica. Baudouin IV va ser creat a l’abril de l’any 2012, i representa al comte d’Hainaut, que va fundar la ciutat al segle XII. Aquest gegant porta els colors del comtat d’Hainaut. També té tots els atributs del cavaller conqueridor de l’època: espasa, guants de cuir i casc amb nasal. Les armes dels comtes d’Hainaut estan representades al seu tabard i en diferents elements del gegant. A mà sosté un pergamí, record dels privilegis que va concedir als habitants que es van refugiar als voltants del castell per formar un poble, bressol de la ciutat actual d’Ath.

Per la seva part, Alix de Namur, la seva companya, es va construir al gener de 2018 per commemorar el cinquè aniversari de Baudouin IV (que havia estat l’any abans), i també tenint en compte que a la ciutat escassegen les gegantes. Alix porta els colors de les armes de Namur al seu vestit: vermell i daurat. Va vestida com una noble dama del segle XII, amb un llarg vestit ligat a la cintura per un cinturó nuat i rematat amb dues borles bicolors. El seu pentinat trenat és típic de la moda de l’època. Porta a la mà un rosari, recordant la importància de la religió. Del seu cinturó pengen tres claus, recordant els tres suburbis que envolten el centre de la ciutat d’Ath. 

La visita dels gegants Baudouin IV i Alix d’Ath no només enriqueix la celebració dels 600 anys de gegants a Barcelona amb la presència de figures internacionals, sinó que també reforça els llaços culturals entre Barcelona i Bèlgica. Aquesta jornada promet ser un esdeveniment memorable, ple de tradició i espectacle, que recordarà a tots els assistents la importància i la vitalitat de la cultura popular a la nostra ciutat.