Els Gegants de la Ciutat recuperen la imatge del 1999 pels 600 anys

L’any 2024 s’esdevindran els 600 anys de la primera referència documentada d’un gegant barceloní per la Processó de Corpus de l’any 1424. És per això que des de l’Ajuntament de Barcelona i la Coordinadora de Colles Geganteres de Barcelona s’han presentat les primeres activitats de la commemoració dels 600 anys de Gegants a Barcelona, que s’esdevindrà des de les Festes de Santa Eulàlia 2023 fins a finals de l’any 2024. De fet, també es tracta de la primera referència documentada arreu.

En primer lloc, s’ha presentat un projecte sense precedents, la Barcelona gegantera, un llibre, una web i una catalogació de balls i d’entrevistes que de ben segur es convertiran en un referent.

D’altra banda, els Gegants de la Ciutat encapçalaran les celebracions. Per fer-ho encara més visible, es recupera la memòria històrica dels gegants municipals amb la reestrena de la imatge dels gegants del mil·leni. Aquestes figures, rèplica de les anteriors, van sorgir per la Mercè de l’any 1999 arran de la convocatòria d’un concurs de joves dissenyadors que es va dur a terme al Boulevard Rosa. El model guanyador va ser el de Yolanda Saura. La rèplica dels gegants va ser creada per Jordi Grau, els vestits per Ramon Roig i les joies van anar a càrrec de Tous. Ara, els mateixos Jordi Grau i Ramon Roig s’han encarregat de la seva restauració. A més, la perruqueria Tapias ha recuperat l’esplendor de les perruques i Folk al Biaix ha arreglat alguns detalls dels vestits. L’any vinent, any central de l’aniversari, es recuperarà una altra imatge històrica dels gegants.

Però l’aniversari no s’acaba aquí. De fet, tot just comença. I per això s’ha presentat el logo que acompanyarà les celebracions. És obra de la Factoria.

Per dur a terme l’aniversari, des de la Coordinadora i l’Ajuntament s’està treballant amb altres organismes per gestionar el projecte i realitzar nombrosos actes. També amb l’Agrupació de Colles Geganteres de Catalunya i la majoria de les federacions de cultura popular del país. De fet, enguany està previst fer les activitats més petites i l’any vinent fer els actes centrals.

En aquest sentit, les activitats comencen amb el llançament del hashtag #Gegants600 a les xarxes i anunciant un concurs a Instagram amb l’etiqueta #concursGegants600. El concurs serà trimestral i durarà fins a finals del 2024. Trobareu les bases en els propers dies al web de la Coordinadora.

També s’ha anunciat que al llarg d’aquests dos anys els Gegants de la Ciutat visitaran tots els districtes en una ruta que comptarà amb xerrades en molts dels barris i una exposició itinerant per molts dels barris de la ciutat.

En els propers dies també es presentarà la renovada pàgina web de la Coordinadora, la qual contindrà un formulari per sumar iniciatives particulars, privades i públiques a l’aniversari. A més, s’organitzarà un concurs de dibuix pels més menuts, sense oblidar diverses exposicions, concerts i trobades temàtiques. Per tot plegat s’ha creat una comissió amb tota la gent de les colles de la ciutat que hi vol sumar i col·laborar.

Sens dubte, una etapa que es vol que sigui lluïda, que ajudi a enfortir les colles i a donar un reconeixement al món geganter.