Es presenta la programació de Nadal, Cap d'Any i Reis!

Malgrat l’excepcionalitat del moment actual, marcat per les limitacions que motiva la pandèmia per COVID-19, l’Ajuntament de Barcelona prepara unes festes de Nadal i Cap d’Any adaptades a la realitat del moment però fidels a la tradició i l’essència d’aquestes dates tan assenyalades.

La ciutat s’obrirà a la Màgia dels Reis del 28 de desembre  al 5 de gener a l’espai Fòrum, amb tot el simbolisme i càrrega emocional que suposa, i farà possible una nit de reis des de casa, gràcies a la col·laboració amb les tres cadenes públiques de televisió: RTVE Catalunya, TV3 i betevé. També mantindrà el seu compromís amb el cap d’any i proposarà gaudir de les dotze campanades, des de casa i de manera especial, amb un espectacle pirotècnic únic i visible des de tota la ciutat. Finalment, conservarà les visites als tradicionals pessebres que cada any s’ubiquen al Museu Marès i al Monestir de Pedralbes, malgrat s’hagi hagut de suprimir la històrica instal·lació artística de Sant Jaume per reconvertir-la en una exposició retrospectiva dels 10 anys de pessebres a la plaça.

La màgia dels Reis d’Orient prendrà el Fòrum

La tradicional arribada dels Reis d’Orient es veurà alterada per la situació sanitària en el seu format, però en cap cas en la seva essència i el seu valor, que supera qualsevol entrebanc. Del 28 de desembre fins al 5 de gener, doncs, la Màgia dels Reis d’Orient s’instal·larà al Fòrum, sota la direcció artística de Marta Almirall, per apropar els elements de la cavalcada i facilitar que els nens i nenes puguin lliurar la seva carta i prendre contacte virtualment amb els reis i patges que enviaran missatges des de l’Orient. Un espai d’una hectàrea de superfície a l’aire lliure i ben connectat amb transport públic que oferirà totes les garanties sanitàries.

Artistes, escenògrafs i creadors digitals com José Menchero, Miquel Setó, Jose Vaaliña, Ramon de los Heros, Àlex Posada i la companyia Antigua i Barbuda participen en la conceptualització i elaboració d’espais que recrearan les tradicionals carrosses de la patge Estel, del carbó, dels xumeters i de Ses Majestats Melcior, Gaspar i Baltasar. A més, hi haurà altres espais que evocaran la recepció i logística dels regals, així com la bústia i els correus per fer arribar les cartes als Reis d’Orient. En conjunt, una visita pensada per realitzar-se en 50 minuts a través de 10.000 m2 de recorregut i d’un circuit de 8 instal·lacions on es trobaran carrosses, estris, vestuaris, bagatges, estendards i tota mena d’utillatges reials. La visita requerirà reserva prèvia, que s’obrirà a través del web de Nadal de l’Ajuntament de Barcelona el proper 15 de desembre. L’horari de la instal·lació serà d’11 a 14 hores i de 16 a 20 hores el 28, 29 i 30 de desembre i el 2, 3 i 4 de gener. El 31 de desembre i el 5 de gener s’hi podrà accedir només en horari de matí.

Ses Majestats arribaran el 5 de gener, per mar i a bord del Pailebot Santa Eulàlia, en un horari i ubicació encara per confirmar. Aquell dia, les tres televisions públiques, TV3, RTVE i betevé, faran que tots els nens i nenes puguin veure des de casa la rebuda institucional de Ses Majestats i la seva posterior visita a la instal·lació amb tot el seu seguici durant la nit, on ultimaran els darrers detalls que transformaran desitjos, somnis i il·lusions en regals. Un espectacle de gairebé 60 minuts en què els Reis d’Orient i el seu seguici, acompanyats de les tradicionals músiques de la Cavalcada de Barcelona i de ballarins, faran prendre moviment a la instal·lació del Fòrum.

El Cap d’Any mirant el cel des de casa

Barcelona acomiadarà 2020 i donarà la benvinguda a 2021 amb unes campanades que es podran seguir des de tots els districtes i amb un espectacle de focs artificials visible des de la major part de la ciutat. Coincidint amb les dotze campanades que marcaran el final del dia 31 de desembre, es llançaran 12 palmeres brillants a cadascun dels 10 districtes de Barcelona: Ciutat Vella, Eixample, Sants-Montjuïc, Les Corts, Sarrià-Sant Gervasi, Gràcia, Horta-Guinardó, Nou Barris, Sant Andreu i Sant Martí. D’aquesta manera, tots els barcelonins les podran veure des de casa seva.

Aquestes campanades descentralitzades marcaran l’inici d’un gran espectacle de 15 minuts de focs artificials que es llançarà des d’una ubicació reservada però que serà visible des de la major part de la ciutat.

Un tros de l’ànima Raval il·luminarà la  façana de l’Ajuntament

Aquest nadal els arcs lumínics del projecte #RavalKm0 il·luminaran la façana de l’Ajuntament. Microescenes de la quotidianitat del barri que fan un Nadal proper, compromès i solidari. En aquest cas els llums, més enllà del seu paper tradicional i decoratiu, són una excusa per promoure una acció social, cultural i econòmica i, darrere cada arc, hi haurà una petita història real. Una oportunitat única de portar el projecte al centre neuràlgic de la ciutat i, davant la situació actual, també una iniciativa compromesa.