Es presenten dos llibres de bestiari amb protagonistes barcelonins

La cultura popular no s’atura i aquest mes de novembre es presenten dos llibres dedicats al món del bestiari festiu, amb alguns protagonistes barcelonins. Es tracta de dues obres ben diferents promogudes per l’Agrupació de Bestiari Festiu i Popular de Catalunya: ‘Retrobestiari’ i ‘El gran llibre del bestiari català’.

‘Retrobestiari’

Es tracta d’una obra coral que explica i documenta el naixement de les primeres figures de bestiari aparegudes als anys setanta i vuitanta com a explosió de la festa al carrer. Es tracta de bèsties reivindicatives, que pretenien revitalitzar la cultura popular i que en la majoria de casos estaven realitzades de forma casolana pels veïnats i les comunitats que després en farien ús. Entre les quaranta bèsties recollides s’hi troben tres peces barcelonines: el drac de Barcelona (amb text de Joan Baixas), el drac vell de Gràcia i l’antic drac del Clot.

El llibre es presentarà el dissabte 20 de novembre a les 12.30 h a la Violeta de Gràcia.

  • Heribert Masana. ‘Retrobestiari’. Edicions Morera, 2001.

‘El gran llibre del bestiari català’

Aquesta publicació és un recull d’una setantena de bèsties d’arreu del territori, en un format dirigit per a totes les edats: tant per la canalla, amb uns dibuixos magnífics de Carles Arbat, com pel públic adult, amb informacions d’interès de cada bèstia. El llibre inclou un grapat de bèsties barcelonines: el follet Nébula de la Trinitat Vella, en Gaudiamus del Coll, el Mosquit Tigre de Can Baró, el Sagresaure i la Sagresaureta de la Sagrera, l’Espiadimonis de Sant Martí, l’Atzeries de la Vila de Gràcia, el Lleó de Barcelona, el Dofí del Casc Antic, el Fènix del Poblenou, les Abelles del Clot, l’Espurna de Sant Antoni i el gat Sirius del Poble-sec.

  • Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya i Meritxell Bayarri. ‘El gran llibre del bestiari català’. Penguin Random House, 2021.