Exposició ‘Les Corts, terra de foc’

Els Diables de les Corts van néixer l’any 1994 i, per tant, enguany fan vint-i-cinc anys. La primera colla de diables del barri va ser la de l’escola Ítaca, que fou la primera colla de diables infantil de Catalunya.

Després van venir els Diables de les Corts (1994) i els Bocs de Can Rosés (1996). També van aparèixer dues colles de tabals: la Repúbli-k de l’Avern (2002) i Trip-Itaka (2011). Quant al bestiari festiu, el primer va ser el drac Guardià de les Corts (2009), que és portat per totes les colles del districte, i finalment l’Aegis, el Boc de Can Rosés (2016).

Per tant, el districte té una fortalesa espectacular en l’àmbit del foc festiu, que probablement és el sector de la cultura popular més viu del territori cortsenc.

Amb l’arribada de la festa major del barri, els diables panarres (com es fan dir) han preparat una exposició que repassa el primer quart de segle de l’entitat i, de passada, explica la força del col·lectiu de les colles de foc d’aquest barri.

Amb una mostra de fotografies i plafons explicatius de cada colla del districte, el muntatge recorre la història de la festa del foc a les Corts. A més, incorpora desenes d’elements que repassen la trajectòria dels grups (cartells, vestuari, maces, programes, carretilles…). Com a fet curiós, a l’exposició també es pot veure un breu recull de vocabulari del món del foc, on es pot esbrinar què signifiquen les paraules ‘botafoc’, ‘ceptrot’, ‘civader’ o ‘xiuladora’ i, fins i tot, descobrir les diferències entre una cercavila de foc, una processó o seguici festiu i un correfoc.

La mostra, titulada ‘Les Corts, terra de foc’, es pot visitar fins al dimarts 5 de novembre de 2019 a l’espai expositiu situat a l’entrada de la seu del Districte de les Corts, de 9 a 20 h.