Les exposicions del Seguici Popular, gegants i bestiari anuncien les festes de la Mercè

Amb l’arribada del setembre torna la festa major de la ciutat. Les colles fa mesos que es preparen i és el moment de lluir-se al màxim davant els barcelonins que surten al carrer per vibrar amb la festa.

Enguany fa quaranta anys que es va estrenar el model actual de celebració. La recuperació dels ajuntaments democràtics, l’any 1979, va revifar-ne el vessant popular. De llavors ençà, s’han creat moltes figures als barris i entitats. Cada any per la Mercè es pot veure la majoria de gegants i bèsties barcelonins i uns dies abans, com estableix la tradició, són exposats en tres mostres: l’Exposició del Seguici Popular, la Mostra de Dracs i Bèsties de foc i la Mostra de Gegants.

El Seguici Popular se’n va a l’ajuntament

La novetat principal és la de l’Exposició del Seguici Popular, que, després de vint-i-cinc anys, es trasllada a l’ajuntament, perquè al Palau de la Virreina hi faran obres. Del 14 al 24 de setembre s’hi podran veure els Capgrossos Macers, els Gegants de la Ciutat, l’Àliga, el Lleó, la Mulassa, el Bou, el Drac, la Víbria, la Tarasca, els Cavallets Cotoners, els Gegants del Pi i els de Santa Maria del Mar. El Seguici, nascut l’any 1993, és integrat pels elements d’imatgeria més representatius de la història festiva de la ciutat, que fan la funció simbòlica i transcendent de la festa. També en formen part el Ball de Bastons del Seguici i, d’ençà d’aquest 2019, els Falcons de Barcelona.

L’exposició del Seguici es podrà visitar de 10 h a 20 h.

Una Mostra de Gegants amb estrena inclosa

La segona exposició que s’inaugurarà serà la Mostra de Gegants, que torna al Pati Manning de la Casa de Caritat (carrer de Montalegre, 7) i ve amb estrena inclosa. Diumenge 15 a les 17 h els Gegants de la Ciutat sortiran de l’ajuntament i faran el tradicional ‘Cap a la festa’, acompanyats com cada sempre d’uns gegants barcelonins que fan anys. Enguany seran els Gegants Vells de la Casa de Caritat o del Carnestoltes, que fan 160 anys.

En arribar al Pati Manning i després dels balls propis, hi haurà un fet inusual: una estrena gegantera. És el gegant Normag, el primer gegant amb discapacitat intel·lectual de Catalunya. La figura ha estat finançada amb micromecenatge, i s’han arribat a recaptar els 15.000 euros necessaris. A l’estrena, hi participaran més gegants adaptats per a persones amb discapacitat: la geganta Frida Kahlo de Tarragona, en Martí de Premià de Mar i l’Ocellaire de l’Eixample.

El centenar de gegants barcelonins es podrà visitar cada dia de la setmana de 10 h a 20 h.

La Mostra de Dracs i Bèsties de foc incorpora activitats paral·leles

Les bèsties fogueres barcelonines formaran part, un any més, de la Mostra de Dracs i Bèsties de foc, mentre fan temps tot esperant la festa major. Enguany tornaran a ser al Born Centre de Cultura i Memòria, del 17 al 25 de setembre, de 10 h a 20 h (dilluns tancat).

A l’exposició, per primera vegada, s’hi afegeixen dues activitats paral·leles. Dimarts 17 a les 19 h hi haurà una taula rodona titulada ‘Cultura popular i infants’. I dijous 19 a les 18 h els amants del bestiari podran assistir a la conferència ‘El bestiari festiu a Europa’.

Exposicions a la Casa dels Entremesos

Durant la festa major, a la Casa dels Entremesos s’hi podran veure diferents exposicions temporals:

  • ‘Gegants petits, xics, camacurts i ballarics. 350 anys dels Gegants petits del Pi {1669-2019}’. Fins el 23 de setembre.
  • ‘Espai i festa’. Fins el 13 d’octubre.
  • ‘1938. El barri de la Catedral sota les bombes. Les Festes de Sant Roc poc abans i poc després de la guerra’. Fins el 31 de gener.

50 anys dels Castellers de Barcelona, dos segles de castells a la ciutat

Del 12 al 30 de setembre a l’Orfeó Martinenc s’hi pot visitar l’exposició “Dos-cents anys de castells a Barcelona, 50 anys fent pinya”, commemorativa dels dos segles de castells a la ciutat i els 50 anys dels Castellers de Barcelona, la colla degana de Barcelona.