La festa major torna a l’Esquerra de l’Eixample

Amb l’arribada de l’octubre, el barri de l’Esquerra de l’Eixample torna a fer festa grossa. Enguany se celebraran els trenta anys de la recuperació del centre cívic Casa Golferichs pel moviment veïnal. Aquests darrers anys, l’Esquerra de l’Eixample ha vist néixer tot de col·lectius de cultura popular, com el gegantet NinOt i la colla castellera del barri, els Esquerdats. Seguint aquest esclat festiu que omple de vida el barri, aquesta festa major es presentarà la nova colla sardanista l’Espígol de l’Eixample.

El divendres 27 de setembre començarà la festa amb el pregó. El ritual arrencarà al centre cívic Casa Golferichs (al carrer de Viladomat, entre la Diputació i la Gran Via) amb la inauguració del concurs de dibuixos infantils de festa major (18 h), la ballada de l’esbart Ballets de Catalunya (18 h), el concert del grup Soca-rel i l’actuació de la colla castellera de l’Eixample, els Esquerdats. Finalment, es presentarà oficialment la nova figura del barri: el gegantet NinOt, que ja fa uns quants mesos que surt a ballar, tot i que aquesta serà la seva primera festa major.

A les 19 h es farà el pregó i brindis de festa major a càrrec de Pilar Cabellos Mínguez, directora i membre de l’equip de gestió de l’Institut Viladomat, inaugurat fa poc.

El dissabte 28 es farà una ballada de sardanes davant el Mercat del Ninot (11 h). També s’hi farà el 7è concurs de dibuix infantil, amb el tema ‘les botigues i el mercat donen vida al barri’.

L’endemà a les 10 h, a l’interior de l’illa Bayer (jardins de Rosa Deulofeu), es farà la trobada de puntaires de Barcelona i comarques. A les 11.30 h començarà la cercavila amb els grallers dels Esquerdats, que tocaran des de la presó Model fins als jardins de Montserrat (davant l’espai associatiu Lola Anglada). Al mateix lloc, a les 12 h, començarà la diada castellera amb els Esquerdats de l’Esquerra de l’Eixample, la Jove de l’Hospitalet, la Jove de Barcelona i els Micacos de Badalona.

La festa major continuarà el dijous 3 d’octubre a les 19 h, amb la trobada de corals del barri a la capella del Roser (a la cantonada de Consell de Cent i Casanova). Hi prendran part les corals Sant Josep Oriol, Musicwood, Balmes i Ninus.

El divendres 4, a l’interior de l’illa Bayer, l’espai Montserrat Olivella organitza una ballada de sardanes de 10 a 13 h. A les 20.30 h, a les pistes esportives del parc de Joan Miró, s’hi farà la tradicional cantada d’havaneres, a càrrec del grup Port Bo. S’hi servirà rom cremat.

L’endemà, a l’interior de l’illa Bayer, es farà l’exhibició de colles sardanistes veteranes, amb l’actuació de la cobla Baix Llobregat. Serà llavors que es presentarà oficialment la nova colla sardanista de l’Esquerra de l’Eixample: l’Espígol de l’Eixample.

També el dia 5, al parc de Joan Miró, hi haurà la celebració del quarantè aniversari de l’esplai Sant Isidor amb activitats i animació per a la canalla (de 15 a 20 h) i una ballada popular de danses balears i ball de bot amb es Gall de sa Pastera (20 h). A les 19.30 h, a la cruïlla entre Còrsega i Viladomat, es farà el correfoc infantil, que continuarà amb la sortida des de la Model del correfoc adult, a les 20.30 h.

Diumenge 6, a partir de les 9 h, hi haurà el Matí Geganter i el bateig del gegantet NinOt. Serà a l’interior de l’illa Bayer i els Gegants de la Barceloneta s’encarregaran d’apadrinar la figura. Després començarà la cercavila amb els padrins, els Gegants de la Pedrera i altres colles.

Durant les festes es podrà participar en el concurs de fotografia a Twitter i Instagram. Només cal penjar les fotografies amb l’etiqueta #FMEsqEixample.