Totes les novetats de la festa major de Sant Antoni 2020
La primera festa major de l’any és la del barri de Sant Antoni. La celebració es fa al voltant del dia 17 de gener, diada del sant, i implica tot el barri: veïns, entitats i comerciants.
Dels actes programats enguany, en sobresurten la celebració dels vint-i-cinc anys de la Porca de Sant Antoni i la presentació de la seva filla: l’Espurna.
La festa no començarà oficialment fins dissabte, però divendres a les 11 h ja es farà la tradicional benedicció d’animals de companyia davant l’església de Sant Antoni.
El dissabte 18 es commemorarà el primer aniversari del centre LGTBI de Barcelona, al carrer del Comte Borrell, 22. Hi haurà activitats a partir de les 11 h. A la mateixa hora, als jardinets de l’Alguer, es farà la despertada de la nova bèstia de foc del barri, l’Espurna. A més, s’hi recolliran els xumets dels infants que s’hagin fet grans. A les 11.30 h, allà mateix es farà el pregó de festa major, a càrrec de l’Associació de Veïns. L’acte serà retransmès amb interpretació a la llengua de signes catalana. A les 12 h, una cercavila anunciarà el començament de les festes i comptarà amb bona part de les entitats del barri: els diables Trapelles, els diables de Sant Antoni, la Porca, l’Espurna, els capgrossos del barri, els Trabucaires de Sant Antoni, els bastoners de l’escola Maria Auxiliadora i diverses colles geganteres. La cercavila s’acabarà altre cop als jardinets de l’Alguer, on a les 13.30 h es farà el reconeixement als padrins de la nova bèstia de foc. I a les 21 h, a la cruïlla entre l’avinguda de Mistral i el carrer d’Entença, s’hi farà un fogueró.
El diumenge 19, a les 12 h, hi haurà una ballada de sardanes a la ronda de Sant Antoni i una sessió de titelles al carrer, on s’interpretarà l’obra ‘La veritat de les princeses’, a més d’un taller de titelles reciclats. Tot plegat serà a la cruïlla dels carrers de Borrell i Tamarit. A les 19 h, a l’envelat (carrer de Tamarit amb Rocafort), es podran escoltar havaneres i cançó de taverna (preu: 5 euros, amb rom cremat inclòs).
El dimarts 21, l’escola Pia de Sant Antoni organitza una sessió per a veure imatges del No-Do sobre la festa major del barri, enregistrades entre el 1943 i el 1956. L’acte serà a les 19.30 h.
El divendres 24, entre les 16.30 i les 19.30 h, els més menuts podran jugar a la ludoteca de festa major, al centre cívic Cotxeres Borrell. L’activitat és gratuïta i hi poden participar nens fins a dotze anys, acompanyats d’un adult.
El dissabte 25, de 9 a 13 h, l’envelat acollirà la trobada de puntaires. Serà el dia de la 195a Cavalcada dels Tres Tombs de Sant Antoni, que començarà al carrer de Tamarit i farà una parada davant el mercat per tal d’escoltar el pregó, enguany a càrrec d’Emilio J. Zegrí, president de la Federació Catalana d’Hípica. A partir de les 11 h es beneiran animals de companyia davant l’escola Pia de Sant Antoni. A les 11.30 h, a l’auditori de l’ONCE, hi haurà la VII Trobada de Corals Infantils (cal recollir invitació a les escoles participants).
Ja a la tarda, a les 17 h, els jardinets de l’Alguer seran el punt de trobada de les bèsties convidades. A més, fins a les 19 h s’hi recolliran els xumets de la canalla. A les 18 h hi haurà la XVII Trobada de corals (preu: 2 euros; venda anticipada, el 14 i 16 de gener de 18 h a 20 h, al Racó de Cultura). A les 19.15 h hi haurà el correfoc infantil, que sortirà del carrer de Rocafort amb Floridablanca i passarà pels carrers de Villarroel i Tamarit, per acabar al Mercat de Sant Antoni.
El diumenge 26, el darrer dia de les festes, es llevarà amb les matinades (8 h). A les 9.30 h hi haurà la Galejada Trabucaire, que començarà el recorregut al carrer de Calàbria, 66. A les 11 h, a la ronda de Sant Antoni amb Urgell, es plantaran les colles i entremesos participants del Seguici del barri. La cercavila començarà a les 11.30 h i passarà pel carrer d’Urgell, Tamarit i els jardinets de l’Alguer. Hi participaran els entremesos del barri: la Porca, l’Espurna, els gegants de Sant Antoni, els gegantons del Mercat, els gegants i gegantons de les Colònies Jordi Turull… i més colles convidades.
A l’envelat, s’hi farà una mostra de danses de la Polinèsia a les 12.30 h. A les 18 h, a l’auditori de l’ONCE hi haurà la segona part de la XVII Trobada de corals (preu: 2 euros; venda anticipada el 14 i 16 de gener de 18 a 20 h al Racó de Cultura). A les 19 h, Tabalada des de l’avinguda de Mistral amb Entença, acte que donarà pas al correfoc, que sortirà dels jardinets de l’Alguer a les 19.45 h. En aquest mateix espai es llegiran els versots infernals a les 19.45 h.
Més activitats
Dins la festa major de Sant Antoni, s’organitza el vint-i-quatrè concurs fotogràfic popular del barri. Les fotografies s’han de lliurar en format físic abans del divendres 7 de febrer.
També es podrà veure l’exposició de cartells infantils de la festa major de l’any vinent, a l’escola Pia de Sant Antoni. Estarà oberta del 17 al 31 de gener, de 9.30 a 18 h.
Així mateix, entre el 17 i el 24 de gener es podran presentar propostes per al concurs de cartells de la festa major de l’any 2021, tant en la categoria d’adults com en la infantil.
- Porca de Sant Antoni
- Carruatge durant la Cavalcada dels Tres Tombs de Sant Antoni
- Festa Sant Antoni
Enllaços relacionats
- Comença el cicle de Sant Antoni, una festa que a Barcelona es viu de maneres molt diferents
- Sant Antoni 2020: Foc i gastronomia a la Porkada del Clot
- Els actes previs als Foguerons de Sant Antoni de sa Pobla a Gràcia 2020
- ‘Sant Antoni del porquet sempre s'escau en disset’ i setze refranys més sobre Sant Antoni
- Cicle de Sant Antoni 2020: Sant Andreu celebra Sant Antoni amb foc, diables i carruatges