Festes de Sant Roc. Els actes de cultura popular del dimecres 14 d'agost.

Les festes de Sant Roc de la plaça Nova, que enguany es duran a terme del 14 al 17 d’agost, són les més antigues que es fan a Barcelona. Van començar a celebrar-se l’any 1589, ara fa 430 anys (tot i que, a causa de guerres i epidèmies, no s’han pogut celebrar tots els anys). A més, les festes estan carregades d’elements que no es poden trobar enlloc més i que són centenaris, com ara la cucanya, els gegants vells, el globus del Capità Munyon, el porró llarg i els panellets.

Us presentem els actes més destacats del programa d’enguany:

Dimecres 14 d’agost

En Cu-cut a dalt del ruc. Com moltes altres festes majors, les Festes de Sant Roc de la plaça Nova arrenquen amb una cercavila que, en aquest cas, és molt especial: l’encapçala el capgròs Cu-cut muntat en un ase! Els altres capgrossos de la colla, el nan Cu-cut i els grallers la Pessigolla completen el seguici. A les 18.15h a la plaça Nova.

Hissada de la bandera heràldica de Sant Roc. Les Festes de Sant Roc de la plaça Nova no s’inauguren oficialment amb un pregó sinó amb la hissada de la bandera heràldica de Sant Roc. Enguany, se n’encarregaran les veïnes del carrer d’en Roca, que se suma com a espai de la festa. A les 19.15h a la plaça Nova.

Ballada de sardanes. La sardana és una dansa arrelada arreu del país i a les Festes de Sant Roc fa molts anys que s’hi fa una ballada. L’encarregada de la música serà la cobla Ciutat de Granollers i s’hi interpretaran peces rellevants per a la festa, com ara “Plaça Nova”, del mestre Josep Maria Boix, i d’altres ben pròpies d’una festa major com “Festeig”, de Ricard Viladesau, “Punt i contradansa”, de David Estanyol, i “Els gegants de Castellterçol”, de Joaquim Serra. A les 19.30h a la plaça Nova.