Festes de Sant Roc. Els actes de cultura popular del divendres 16 d'agost.

Les festes de Sant Roc de la plaça Nova, que enguany es duran a terme del 14 al 17 d’agost, són les més antigues que es fan a Barcelona. Van començar a celebrar-se l’any 1589, ara fa 430 anys (tot i que, a causa de guerres i epidèmies, no s’han pogut celebrar tots els anys). A més, les festes estan carregades d’elements que no es poden trobar enlloc més i que són centenaris, com ara la cucanya, els gegants vells, el globus del Capità Munyon, el porró llarg i els panellets.

Us presentem els actes més destacats del programa d’enguany:

Divendres 16 d’agost, diada de sant Roc

Seguici de Sant Roc. El dia de Sant Roc l’activitat començarà d’hora amb la sortida del seguici que es dirigirà cap a la missa de la Basílica del Pi. L’encapçalarà el Diable de Sant Roc, un personatge que només es pot veure una vegada l’any, i el formaran tot d’entitats de cultura popular del barri: el ball de bastons de l’Esbart Català de Dansaires, l’Àliga, el Lleó de Barcelona, el nan Cu-cut, els gegants infantils Pippo i Gal·la, els gegants centenaris de sant Roc de la plaça Nova… El veïnat del barri tancarà la comitiva amb la tradicional bandera verda. Sortida a les 9.30h de la plaça Nova.

Renovació del vot. Sant Roc és venerat des de l’any 1589 perquè va preservar el barri del flagell de la pesta. Per això, cada any, per la festa major, es fa una missa solemne a la parròquia del Pi en què es canten els goigs, es venera la relíquia del sant i es beneeixen els famosos panellets. A les 10.30h a la basílica del Pi.

Balls a la Catedral i al Bisbat. Quan acaba la cerimònia, tot el seguici es dirigeix a la Catedral on, des de fa un parell d’anys, l’Àliga balla davant la capella de Sant Roc. Tot seguit, es fa una visita al Palau Episcopal. Allà, s’hi fan balls d’honor al pati i s’hissa la bandera verda de la comissió a la balconada principal, un privilegi de les festes. Després de la missa i la visita al Palau Episcopal, es farà l’ofrena floral a la imatge de sant Roc, que està situada a l’antiga porta d’entrada de la muralla romana, just on hi havia hagut la plaça Nova.

Ball dels gegants centenaris i sardanes. Tot seguit, els gegants centenaris faran el seu ball i hi haurà una petita ballada de sardanes a càrrec de la cobla Ciutat de Cornellà. Cap a les 12.30h a la plaça Nova.

El porró llarg. Us atreviu a beure amb un porró que té un galet de cinquanta-cinc centímetres? Com cada any des del 1830, el porró llarg, ple de bon vi, romandrà tot el dia a la plaça Nova perquè en begui tothom que pugui aixecar el seu llarguíssim galet. A partir de les 13.00h a la plaça Nova.

Festival infantil. Els festivals per a la mainada són un dels actes més freqüents en qualsevol festa major, però el que es fa a la plaça Nova té un element especial: el globus del Capità Munyon. Es tracta de l’enlairament d’un petit globus aerostàtic casolà que cada any pren la forma d’algun personatge escollit per la seva condició negativa. A part, hi haurà titelles, màgia i jocs tradicionals, com ara curses de sacs i de l’ou i la cullera, trencar l’olla i la popular cucanya. A partir de les 18.00 a la plaça Nova.