Sant Ponç, una festa que a Barcelona es viu de maneres molt diferents

Tot i que la fira més coneguda de Sant Ponç és la que es fa cada 11 de maig al carrer de l’Hospital, al barri del Raval, hi ha altres indrets a la ciutat que també segueixen aquesta tradició. Perquè a Barcelona, el culte a Sant Ponç i les herbes remeieres ve d’antic. La fira de Sant Ponç prové del temps en què es descobrí el poder guaridor de les herbes remeieres. A més, es fa a la primavera perquè és el millor moment per a treure el màxim rendiment de les propietats. Diuen que la fira actual podria ser hereva de les festes que es feien en temps remots en honor de Flora, la deessa romana de la vegetació. A partir del segle XVI la celebració pagana es va cristianitzar i es va traslladar a l’11 de maig, diada de Sant Ponç.

Les quatre fires de Sant Ponç a Barcelona 2019

Sarrià. Quan es fa? Dijous, 9 de maig de 9.00 a 20.00 a la plaça de Sant Vicenç. Què s’hi ven?  Herbes, espècies, sabó, dolços, formatge, mel i caramels. Més informació.

Raval. Quan es fa? Dissabte, 11 de maig de 9.00 a 21.00 al carrer de l’Hospital. Què s’hi ven? Herbes remeieres i aromàtiques, mel i derivats, cosmètica natural. Què s’hi fa? Col·loquis sobre herbes medicinals, degustacions de mel, tallers per la mainada, missa i processó de Sant Ponç, elecció de les pubilles de la festa. Més informació.

Poble-sec. Quan es fa? Dissabte, 11 de maig de 9.00 a 20.00 a la plaça del Molino. Què s’hi ven? Parades d’herbes aromàtiques i medicinals; cosmètica natural; fruites i hortalisses de temporada; mel, fruita confitada i dolços; formatges, embotits i cerveses artesanes. Què s’hi fa? L’oferta comercial es completa amb degustacions i tallers. Més informació.

El Farró. Quan es fa? Dissabte, 11 de maig de 9.00 a 20.00 a la plaça de Mañé i Flaquer. Què s’hi ven? Herbes, espècies, sabó, dolços, formatge, mel i caramels. Més informació.

Sant Ponç també arriba als centres cívics de la ciutat

Alguns centres cívics de la ciutat també s’afegeixen a la celebració de la festivitat de Sant Ponç i a l’auge de la fitoteràpia i ofereixen activitats diverses. Aquest és el cas del centre cívic el Sortidor, especialitzat en gastronomia i situat al Poble-sec, on s’hi fa una fira de Sant Ponç. El 14 de maig organitza un taller dedicat a les espècies i els condiments a la cuina on es podrà conèixer els seus usos, propietats i aplicacions de les diferents espècies com ara la cúrcuma, el fonoll, la fava tonka, la canyella i les diferents varietats de pebres.

I per un altre costat, el Parc Sandaru, a Sant Martí, organitza tot un cicle dedicat al consum responsable i a les teràpies alternatives. Dura tota una setmana i combina diversos col·loquis de temes tan variats com ara el canvi climàtic i l’alimentació, el consum i el decreixement, l’ecofeminisme o l’estalvi d’energia. També hi haurà tallers pràctics d’elaboració de sabons naturals i de creació de cistelles ecològiques.