Francesc Fabregat: ‘L’objectiu de la mostra Som Cultura Popular és la transversalitat, tant en l’àmbit associatiu com científic’

Mostrar la riquesa de la cultura popular des d’un punt de vista global, que no ometi cap àmbit, disciplina o perspectiva. Aquesta és la idea de la mostra Som Cultura Popular, que es farà del 21 al 24 de gener a la Fabra i Coats de Barcelona. Per això Francesc Fabregat, un dels ideòlegs de la iniciativa, insisteix tant en la idea de transversalitat. La mostra ha de ser transversal per generar un autèntic trànsit d’idees entre tots els agents implicats: la gent de les entitats, els antropòlegs i els etnòlegs i també els professionals de la gestió cultural.

Què és Som Cultura Popular?

Una mostra del patrimoni immaterial a Barcelona pensada des de la transversalitat. És una continuació del mètode de treball establert des de la creació del Servei de Cultura Popular de l’Institut de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona, l’any 2011. Al començament, a part de treballar per visualitzar la tasca que fan les entitats de cultura popular de la ciutat, ens vam proposar de treballar la cultura popular de la manera més global possible.

Per què és una idea tan important la transversalitat?

Crec que és una idea no prou ben explorada en el sector de la cultura popular i que nosaltres, com a gestors culturals, hem de treballar per incidir-hi. Per tant, la transversalitat és l’objectiu principal de la mostra; busquem una visió de conjunt, tant en l’àmbit associatiu com des d’una perspectiva científica. Incloem en l’àmbit científic la museologia, l’antropologia, l’etnografia… També volem treballar pel conjunt d’entitats del sector, perquè moltes vegades ni elles mateixes no reconeixen que formen part d’un conjunt global.

Per què passa això?

La gent del sector fa allò que li agrada per al gaudi. Uns dediquen el temps lliure a jugar a futbol sala i uns altres ballant en un esbart i fent alguna cosa per a la resta de la ciutadania. Però, alhora, tampoc no pensen en res més enllà de la seva satisfacció.

Com va sorgir la idea?

L’embrió de la proposta va ser mostrar de manera conjunta totes les exposicions divulgatives que durant aquests anys ha anat creant la Xarxa de Cases de la Festa i el Museu Etnològic. Això es materialitzarà dins la mostra en el ‘Museu nòmada’, però la idea va anar creixent. Quan ho vam explicar a la gent de l’Ens de l’Associacionisme Cultural, van dir que també tenien ganes de participar-hi organitzant unes jornades entorn del patrimoni immaterial, que serà el programa de debats. I després, quan vam presentar el projecte a la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme de la Generalitat ens van oferir tota la col·lecció de filmacions cinematogràfiques relacionades amb l’etnografia  que tenen. Aquest apartat serà l’Espai de les Pantalles. Per tant, a partir de totes aquestes iniciatives va sorgir la idea de presentar-ho d’una manera global i fer una mostra del nostre patrimoni immaterial.

El programa de debats i conferències serà molt complet.

Aquest apartat és el que exemplifica millor la transversalitat que volem establir entre el món de l’associacionisme i el científic. Als col·loquis un antropòleg presentarà la seva teoria acompanyat de dues persones d’entitats, que li faran la rèplica per veure com la seva idea es contrasta amb el dia a dia. Hi haurà col·loquis sobre cultura popular i gènere, la festa i la protesta, la festa i risc… També entenem el patrimoni immaterial com un conjunt de tots els territoris de parla catalana, i per tant en els debats hi haurà experts de cada zona que ens maparan el panorama cultural del País Valencià i les Illes Balears.

El programa de la mosta és obert a les propostes de les entitats. Com funciona això?

Fins el 20 de novembre tenim oberta una crida pública perquè les entitats, i també totes les persones interessades, puguin fer-hi propostes. Ara per ara, tenim definida una quinzena d’àmbits i, a partir de les idees i suggeriments, triarem les idees més interessants per confeccionar el programa d’actes definitiu.

I com pot interessar la mostra al públic en general?

Un altre vessant de la mostra és exhibir-nos com a sector i reivindicar-nos, i ho farem mostrant totes les nostres cares al públic a qui pugui interessar. Tindrem una mostra de publicacions especialitzades, de mitjans de comunicació, les activitats que fem per difondre la cultura popular a l’escola… I les entitats no han volgut deixar de proposar actuacions, que en el fons és el que més els agrada fer. Per tant, durant tot el cap de setmana hi haurà balls de gegants, concerts de cant coral, exhibicions d’esbarts…