Els Gegants de la Ciutat celebren noranta anys amb una conferència

Els Gegants de la Ciutat es troben documentats d’ençà del 1424, data de la primera referència de la sortida del gegant del comú de la ciutat per Corpus.

En el curs dels segles, nombroses figures han tingut el títol de gegants de l’ajuntament barceloní. I també han dut moltes imatges i noms: des del rei persa Asuer i la reina Esther fins als Reis Catòlics i una parella de reis bizantins.

L’any 1929, l’ajuntament va decidir de renovar la parella de gegants. Els anteriors només tenien quatre anys, però eren de poca qualitat. Per aquest motiu, aprofitant la celebració de l’Exposició Universal a Barcelona, es presentaren unes noves figures.

Enguany, doncs, se celebren noranta anys de les figures actuals. Van ser projectades per Francesc Labarta, les escultures foren creades pels tallers Renart i les robes, per la Casa Paquita. Així i tot, la parella que avui dia dansa pels nostres carrers n’és una rèplica, construïda en un altre moment clau de la història de la ciutat: els Jocs Olímpics de l’any 1992.

Tot això i molt més ens ho explicarà el folklorista Amadeu Carbó i Martorell, autor de ‘El llibre dels Gegants de la Ciutat’, el dimarts 12 de novembre a les 19.30 h a l’espai 4 del Palau de la Virreina (la Rambla, 99).

A la conferència, hi han estat convidats els deu pares i mares dels Gegants de la Ciutat. Amb aquest nom tan singular són coneguts els caps de colla dels gegants. Des que el 1984 la Coordinadora de Geganters de Barcelona assumí la gestió de la parella, els responsables de la colla han estat Josep Lluís Esteras ‘Iaio’ (Pi), Josep Maria Nogués (Carrer de la Princesa), Carles Muñoz (Sant Andreu), Joan Calaf (Sant Andreu), Carles Torres (Sagrada Família), Josep Trullols (Sant Andreu), Albert Martínez (Plaça Nova), Abel Plana (Casc Antic), Elena Velasco (Poble-sec) i Nico Alonso (Pi).