Ja és aquí el cartell de la Mercè 2020!

Un any més, la ciutat de Barcelona es prepara per viure intensament la seva Festa Major, la Mercè. Enguany, la crisi del coronavirus ha retardat la tradicional presentació del cartell, un dels secrets més ben guardats de la festa.

En aquest cas es tracta d’una obra col·lectiva, que ha anat a càrrec de María López i Javier de la Riba, del col·lectiu artístic Reskate, ubicat al barri de Sants. El cartell, com els darrers anys, personifica la Mercè i ho fa en una nena, que ens presenta una llagosta. L’obra està inspirada en la il·lustració, el muralisme i el modernisme amb l’expressivitat del traç natural.

La llagosta és un dels símbols de les Festes de la Mercè. L’any 1687 una plaga de llagostes va assolar Barcelona i la ciutat es va encomanar a la Mare de Déu de la Mercè. Quan la plaga va remetre, el Consell de Cent la va proclamar patrona de la ciutat i des del 1868 que celebrem la nostra Festa Major pels volts del 24 de setembre, diada de la Mercè.

Avui, 333 anys després d’aquella plaga, les festes i les tradicions ens han servit per conjurar les pors, festejar, aprendre i compartir, per explicar-nos com som i com volem ser.

A través de la cultura i del fet festiu, el cartell i les obres que anuncien els diferents aspectes de la Mercè 2020, ens volen fer reflexionar al voltant d’un planeta i una Barcelona habitable. Aquella llagosta amenaçant es converteix avui en aquest insecte que ens mostra una nena i, a través d’aquesta Mercè contemporània, parlem de la natura com una cosa que no cal témer, sinó tenir cura.

A la cartelleria s’hi despleguen esquirols, falciots, abelles, dragons i puputs. Són les altres veïnes de Barcelona, que ens conviden a la cursa de la Mercè, a la Festa de la Tradició, a les Arts de Carrer, al Piromusical, al BAM… a gaudir de la Festa Major!