Ja és aquí la Festa Major del Raval 2020!

En un any marcat pel coronavirus, la Festa Major del Raval serà la primera que es podrà celebrar en un format que compagina activitats presencials i en línia. Les celebracions es faran entre el dijous 9 i el diumenge 12 de juliol i comptaran amb bona part de les colles i de cultura popular del barri: gegants, castells, catifaires, bestiari… També hi haurà una xocolatada, exposicions, rondallaires i portes obertes en diversos museus, com ara el MACBA i el Museu Marítim.

Totes les activitats en línia es podran seguir al Youtube de la Festa Major del Raval.

Els actes començaran el dijous 9 a les 12 h amb la presentació en línia de la catifa de flors que les Catifaires del Raval faran als Jardins dels Tarongers. A les 19 h es farà el Pregó de Festa Major en línia, a càrrec de l’associació Carabutsí. Aquesta entitat ha estat guardonada amb el darrer premi Ciutat de Barcelona de Cultura Popular i Comunitària.

Divendres 10 hi haurà xocolatada als Jardinets dels Horts de Sant Pau (cal inscriure-s’hi abans). També es farà una sessió de titelles a la Biblioteca de Sant Pau – Santa Creu, a les 12 h (cal inscriure’s a www.bcn.cat/bibsantpau) i un rondallaire en línia, a les 17 h.

L’endemà, dissabte, al carrer de l’Hort de la Bomba es farà una exposició fotogràfica de les festes d’altres anys. Entre les 17 i les 21 h es durà a terme la Festa Major Solidària, enguany amb experiències de filipins i filipines durant el confinament (es podrà seguir en línia i al local Kalipi; cal inscripció prèvia a fedfilkalipi20@gmail.com). A les 18 h es farà una mostra de te i pastes al carrer de Lancaster, organitzada per l’Associació de Dones Marroquines de Catalunya (Cal inscriure-s’hi al telèfon 93 301 00 51). La jornada també inclou una mostra de cinema àrab (activitat en línia), un sopar de carmanyola, amb decoració del carrer de la Junta de Comerç inclosa (cal inscripció prèvia fins al 9 de juliol a les botigues de Sonja i Felix, al carrer de la Junta de Comerç, 17) i un concert de rap en línia amb Revolusonats, que presenten disc. A més, els Castellers de Barcelona han preparat una performance castellera en línia.

Diumenge 12 entre les 13 i les 16 h es farà un dinar de carmanyola a la plaça de la Gardunya (cal inscripció prèvia a veinsgardunya@gmail.com), una mostra de cançó catalana a dos veus i guitarra a les 18 h al local de l’AIPCC (carrer de les Carretes, 65) (cal inscripció prèvia al telèfon 93 442 46 68). També s’ha programat el festival Ameba Stream Raval Fest en diversos espais culturals del barri i l’aniversari del mercat de segona mà, a la plaça de Blanquerna, entre les 10 i les 19 h.

Així mateix, es farà l’exposició Imatgeria Festiva del Raval, que es podrà visitar al Palau de la Virreina entre el 9 i el 12 de juliol, amb els gegants Ramon i Lola, els Bouets i la Vaqueta, la geganteta Quimeta dels Àngels i més figures el barri. A l’entrada es registrarà l’assistència.