La Barceloneta celebra la festivitat de la Mare de Déu del Carme

El 16 de juliol, tot de poblacions de la costa catalana celebren la festivitat de la Mare de Déu del Carme, la patrona dels mariners. A Barcelona la festa se celebra a la Barceloneta, el barri mariner per excel·lència de la ciutat.

Enguany, la tradicional processó a la mar torna a fer-se i serà el dissabte 20 de juliol. A les 17 h els feligresos treuen la imatge de la marededéu de la parròquia de Sant Miquel i, en processó, recorren la Barceloneta fins arribar al Moll dels Pescadors. Allà la imatge es carrega a bord d’una embarcació i comença la processó marinera per les aigües del port, a les 17.30 h.

A les 19.30 h, en acabar la processó, la marededéu es descarrega i es fa una missa en honor seu al moll, on habitualment es guarden les xarxes. S’hi habilita un escenari on els pescadors i les seves famílies li porten flors i la Confraria de Pescadors de la Barceloneta li fa una ofrena de peix.

La celebració a Barcelona és similar a la de moltes poblacions de la costa catalana. Totes consisteixen en una processó marinera on la imatge navega a bord d’un vaixell i és seguida per més embarcacions.

L’origen de la festivitat del Carme com a patrona dels mariners es troba en la llegenda que explica que la Mare de Déu va salvar un vaixell anglès a la deriva enmig d’una tempesta terrible. Al segle XVIII l’almirall mallorquí Antoni Barceló Pont de la Terra va promoure aquesta festivitat i de seguida els mariners la van fer patrona i van passar a anomenar-la ‘Stella Maris’. El culte a la Mare de Déu del Carme va substituir l’antic culte a sant Elm, patró dels navegants catalans, i és, juntament amb sant Pere i sant Andreu, un dels patrons de la gent de mar.