La conservació i restauració de les campanes, a les primeres Jornades de Campanologia

El divendres 22 i dissabte 23 d’octubre se celebraran les primeres Jornades de Campanologia de l’Arquebisbat de Barcelona ‘Vivos Voco’, una iniciativa de l’església de Barcelona i del Grup de Recerca Campanològica de Barcelona (GRCB), depenent de l’Associació de Campaners de Santa Maria del Pi. Les activitats tindran lloc a la Facultat Antoni Gaudí de l’Ateneu Universitari Sant Pacià, al carrer de la Diputació, 231. Per a participar-hi es pot omplir aquest formulari.

Les jornades pretenen treballar a fons els temes relacionats amb la conservació preventiva i la restauració dels conjunts de campanes de la nostra ciutat. A més, es donaran les claus per afrontar intervencions en els campanars, amb la voluntat de disposar-ne coma  eina i marc de treball de cara a les empreses d’instal·lació i institucions relacionades.

Les ponències comptaran amb la intervenció de diversos especialistes de casa nostra, així com persones vinculades amb el moviment campaner europeu.

Divendres 22 les jornades s’iniciaran a les 17 h amb la rebuda i entrega de materials. A les 17.30 h hi haurà la presentació i a les 18 h la primera ponència, titulada ‘Vivos Voco, un instrument per cridar el poble. Introducció i terminologia bàsica’ a càrrec de Jordi Sacasas (GRCB), Nil Rider (GRCB) i Ramon Gené (Confraria de Campaners de Catalunya). Finalment, a les 19 h tindrà lloc la conferència ‘El campanar: edifici i instrument musical’ a càrrec de Victòria Bassa (Arquitecte, GRCB).

Dissabte 23 a les 9 h se celebrarà la xerrada ‘Bones pràctiques per a la conservació del patrimoni campanològic de Catalunya’, a càrrec de Daniel Vilarrúbias (GRCB), a les 9.45 h ‘La restauració de les campanes de la Catedral de Pamplona: una proposta de bones pràctiques’, amb Francesc Llop i Bayo (campaners de la Catedral de Pamplona’, a les 11 h ‘Implicació de les institucions públiques i empreses del sector en la restauració de campanes i campanars’, amb Eliseu Martínez Roig (UV), a les 11.45 h ‘La restauració de la campana Josepa de Santa Maria del Pi: un exemple d’actuació amb criteris de restauració patrimonial’, a càrrec de David Garcia, Aleix Pac (Renovatum) i Jordi Sacasas (Arxiver del Pi), i a les 12.30 h hi haurà la taula rodona ‘El projecte d’una nova campana Carme per a Santa Maria de Mataró: oportunitat i requeriments’, amb Josep M. Clariana, Josep Comas i Lluís Hugas (Campaners de Santa Maria de Mataró) i Nicolau Guanyabens (Museu-Arxiu de Santa Maria de Mataró).

A la tarda, tindran lloc dues xerrades: ‘El so dels bronzes: característiques sonològiques de la campana’, amb Francesc Llop i Àlvaro (UV), i ‘Una proposta de futur per als temps actuals: l’Associació d’Amigues i Amics del Campanar del Pi’, amb Jordi Ferrer i Antoni Mendieta (Campaners del Pi). Finalment, a les 18 h tindrà lloc una visita al campanar de la basílica de la Mare de Déu de la Mercè.