La Festa Major de Gràcia, explicada amb fotografies antigues

Recentment s’ha presentat el llibre ‘Gràcia. Festa Major’, obra de l’historiador, periodista i apassionat de les festes Josep Maria Contel. La publicació s’emmarca dins la col·lecció ‘Catalunya desapareguda’ de l’editorial Efadós i s’edita amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, la Fundació Festa Major de Gràcia, el Taller d’Història de Gràcia i la Generalitat de Catalunya.

El llibre recull desenes de fotografies i compta amb un pròleg de la periodista i escriptora Sílvia Manzanera, titulat ‘Un tresor per a les generacions d’ara i les futures’. Després d’una introducció titulada ‘L’evolució de la Festa Major de Gràcia’, el recorregut fotogràfic comença l’any 1901 en un primer període titulat ‘La festa entre guerres’, que abarca fins l’any 1935. Després es presenta el capítol ‘El franquisme i la festa (1939-1958)’, que explica com la dictadura va afectar les celebracions. Finalment, l’apartat ‘Festa, Seat 600 i televisió’ és el darrer capítol del llibre, que cobreix el període entre els anys 1959 i 1973.

Al llarg de les pàgines hi apareixen nombroses referències al motiu del guarniment dels carrers i les activitats que es feien en cadascun d’ells al llarg de la Festa Major. Entre d’altres, també s’hi poden veure diverses colles de cultura popular com ara un grup de capgrossos, els Bastoners de Barcelona i la colla castellera dels Xiquets de Valls.

El llibre es presenta el dimecres 21 d’abril a les 19.30 h a la seu de la Fundació Festa Major de Gràcia. L’acte es pot seguir en línia.